Manifestările reumatismului la femei

1 2 jpg jpeg

Reumatismul este cunoscut ca fiind o afecţiune inflamatorie, cronică,dureroasă care afectează atât oasele, articulaţiile, cât şi muşchii, tendoanele inclusiv ligamentele.

Nici organele interne precum inima, rinichii sau plămânii nu scapă de consecinţele acestei afecţiuni. Pot fi interesate de simptome precum umflarea, roşeaţa, rigiditatea, căldura şi durerea persistentă Bolile reumatice pot fi localizate şi aici aminţim bursita, regionale precum tulburările articulaţiei temporo-mandibulare, generalizate sub aspectul fibromialgiei sau de tip psihogen determinate de anumite tulburări psihice.

Artrita reumatoidă

Cunoscută ca fiind o afecţiune cronică, inflamatorie cu localizare mai ales la nivelul articulaţiilor. Procesul se caracterizează prin apariţia sinovitei care progresează ajungând astfel la distrugerea cartilajelor articulare, favorizând anchiloza. Deşi cauzele nu sunt încă cunoscute pe deplin, se pare că această afecţiune debutează între 25-50 de ani şi este mai frecventă la femei decât la bărbaţi.

Are o progresie lentă ce ajunge să afecteze semnificativ calitatea vieţii pecientului, fiind caracterizată prin durer articulare intense şi chiar deformarea zonei.

Nodulii Heberden şi Bouchard

Cu precădere îi întâlnim la femei, mai ales în zona mâinilor în care întâlnim edem şi tumefacţie locală, febră.

Osteoartrita este o afecţiune în care cartilajul se deteriorează o dată cu trecerea timpului. Astfel, oasele, nemaiavând cartilaj, se freacă unele de altele, ducând la lezarea ţesutului, determinând apariţia simptomelor articulare dureroase ale osteoartritei.

Reprezintă cea mai frecventă formă de artrită, fiind principala cauză a durerii invalidante în rândul adulţilor.

Artrita reumatoidă afectează peste 1% din populaţia adultă, în special femei (rata de afectarea femei - bărbaţi este de 3 - 1).

Oasele de la nivelul articulaţiilor degetelor pot creste în dimensiuni, dezvoltând nişte excrescente numite nodulii Heberden şi Bouchard. Deşi nu există un tratament curativ, se urmăreşte ameliorarea durerilor şi ameliorarea calităţii vieţii pacientului.

Mâinile capătă o formă de cupă prin curbarea degetelor, mai ales a policelui care i-a forma literei z.