Maladia provocat─â de b─âuturile carbogazoase face tot mai multe victime

1 2 jpg jpeg

NASH este o boal─â nou─â netratabil─â! Boala ÔÇ×ficatului grasÔÇŁ, denumit─â ├«n termeni medicali steatohepatit─â nonalcoolic─â, reprezint─â o inflama┼úie din cauza acumul─ârii gr─âsimilor ├«n ficat. Ea poate determina afectarea hepatic─â care se agraveaz─â ├«n timp. Este o boal─â t─âcut─â care se dezvolt─â lent, f─âr─â niciun simptom. ┼×i totu┼či, ea a provocat o ├«ngrijorare profund─â ├«n r├óndul medicilor din Fran┼úa, acolo unde num─ârul pacien┼úilor care sufer─â de boala ÔÇ×ficatului grasÔÇŁ e ├«n continu─â cre┼čtere.

Iată mai multe motive pentru a renunţa la consumul de carbogazoase!

Afecteaz─â ficatul la fel de mult ca alcoolul

Persoanele care beau mai mult de un suc acidulat pe zi vor avea probleme cu ficatul. Acesta este rezultatul unui studiu realizat la Universitatea Tufts (Boston, USA) în iunie 2015.

B─âuturile carbogazoase ┼či altele din categoria celor dulci provoac─â anual circa 184.000 de decese la nivel mondial.

Sunt principala cauz─â a obezit─â┼úii ┼či a apari┼úiilor cariilor

Consumul zilnic de b─âuturi carbogazoase se traduce prin cre┼čterea ├«n greutate cu 500 grame ├«ntr-o singur─â lun─â. Cu fiecare pahar consumat cre┼čte riscul de obezitate cu p├ón─â la 1,6 ori. Din cauza faptului c─â afecteaz─â smal┼úul din┼úilor, aceste b─âuturi sunt responsabile de dublarea num─ârului de carii.

Diabetul zaharat

Consecin┼ú─â a cre┼čterii ├«n greutate, b─âuturile carbogazoase afectaz─â capacitata organismului de a procesa zah─ârul, ajut├ónd astfel la apari┼úia diabetului. Consumul constant duce la apari┼úia cirozei hepatice.

Cite┼čte ┼či : Cum ├«┼úi ai seama c─â ai diabet?

Osteoporoz─â

Aciditatea din aceste băuturi contribuie la scăderea densităţii osoase, favorizând astfel pierderea de calciu, crescând astfel riscul apariţiei osteoporozei. În rândul copiilor s-a observat un factor ridicat de calcifiere anormală a oaselor din cauza consumului ridicat de sodiu din aceste băuturi.

Hipertesiune arterial─â

B─âuturile r─âcoritoare au un nivel de zah─âr destul de ridicat, ceea ce ajut─â la cre┼čterea presiunii sangvine. De asemenea reprezint─â factorul principal pentru apari┼úia arsurilor stomacale.