Maladia provocată de băuturile carbogazoase face tot mai multe victime

1 2 jpg jpeg

NASH este o boală nouă netratabilă! Boala „ficatului gras”, denumită în termeni medicali steatohepatită nonalcoolică, reprezintă o inflamaţie din cauza acumulării grăsimilor în ficat. Ea poate determina afectarea hepatică care se agravează în timp. Este o boală tăcută care se dezvoltă lent, fără niciun simptom. Şi totuşi, ea a provocat o îngrijorare profundă în rândul medicilor din Franţa, acolo unde numărul pacienţilor care suferă de boala „ficatului gras” e în continuă creştere.

Iată mai multe motive pentru a renunţa la consumul de carbogazoase!

Afectează ficatul la fel de mult ca alcoolul

Persoanele care beau mai mult de un suc acidulat pe zi vor avea probleme cu ficatul. Acesta este rezultatul unui studiu realizat la Universitatea Tufts (Boston, USA) în iunie 2015.

Băuturile carbogazoase şi altele din categoria celor dulci provoacă anual circa 184.000 de decese la nivel mondial.

Sunt principala cauză a obezităţii şi a apariţiilor cariilor

Consumul zilnic de băuturi carbogazoase se traduce prin creşterea în greutate cu 500 grame într-o singură lună. Cu fiecare pahar consumat creşte riscul de obezitate cu până la 1,6 ori. Din cauza faptului că afectează smalţul dinţilor, aceste băuturi sunt responsabile de dublarea numărului de carii.

Diabetul zaharat

Consecinţă a creşterii în greutate, băuturile carbogazoase afectază capacitata organismului de a procesa zahărul, ajutând astfel la apariţia diabetului. Consumul constant duce la apariţia cirozei hepatice.

Citeşte şi : Cum îţi ai seama că ai diabet?

Osteoporoză

Aciditatea din aceste băuturi contribuie la scăderea densităţii osoase, favorizând astfel pierderea de calciu, crescând astfel riscul apariţiei osteoporozei. În rândul copiilor s-a observat un factor ridicat de calcifiere anormală a oaselor din cauza consumului ridicat de sodiu din aceste băuturi.

Hipertesiune arterială

Băuturile răcoritoare au un nivel de zahăr destul de ridicat, ceea ce ajută la creşterea presiunii sangvine. De asemenea reprezintă factorul principal pentru apariţia arsurilor stomacale.