M├óini ┼či picioare reci tot timpul. Ce poate fi?

1 2 jpg jpeg

Fiecare dintre noi are un mecanism care funcţionează cu precizie. Când temperatura scade, sângele se retrage din zonele periferice, pentru a menţine o temperatură normală a organelor vitale.

Iat─â de ce, dac─â ai m├óinile ┼či picioarele reci ├«nseamn─â c─â totul func┼úioneaz─â a┼ča cum trebuie, dar dac─â devine o stare permanent─â, care se men┼úine ┼či atunci c├ónd te afli ├«ntr-o camer─â cald─â, e cazul s─â afli c─â aceast─â nepl─âcere poate ascunde o insuficien┼ú─â circulatorie periferic─â. Ce se ├«nt├ómpl─â de fapt ├Än mod normal, atunci c├ónd receptorii termici ai pielii detecteaz─â frigul, ei restric┼úioneaz─â afluxul de s├ónge la nivelul capilarelor de la extremit─â┼úile corpului, pentru a-l m─âri la nivelul inimii, a pl─âm├ónilor ┼či a le ├«nc─âlzi pe acestea.

Procesul presupune ├«ngustarea ┼či contractarea capilarelor, ceea ce poart─â numele de vasoconstric┼úie. ├Än sindromul m├óinilor ┼či picioarelor reci, acest r─âspuns natural al organismului este exagerat. Cauzele nu se cunosc, dar s-a observat o transmitere genetic─â.

Caracterizat printr-o r─âcire rapid─â ┼či p─âlire, apoi ├«nvine┼úire a m├óinilor ┼či picioarelor la contact cu frigul sau chiar ┼či numai prin atingerea unui obiect rece, sindromul Raynaud indic─â o sensibilizare a sistemului microcirculator.

Dup─â restabilirea c─âldurii, extremit─â┼úile se umfl─â, se ├«nro┼česc, amor┼úesc ┼či devin dureroase ┼či apare senza┼úia de furnic─âturi. Acestor simptome li se mai pot asocia ┼či altele cum ar fi durerile de cap, ame┼úelile, reducerea capacit─â┼úii de concentrare.

Este bine de ┼čtiut c─â printre factorii care favorizeaz─â apari┼úia acestui sindrom se num─âr─â fumatul, stresul, sedentarismul, dar ┼či st─ârile de anxietate.

├Än c─âutarea cauzelor pentru care simt mereu m├óinile ┼či picioarele reci, multe persoane descoper─â c─â sufer─â de arterit─â, reumatism, gonartroz─â, gut─â, infec┼úie urinar─â, hipotiroidism sau c─â au o imunitate sc─âzut─â.

Odat─â ce ├«ncep s─â urmeze sfaturile ┼či tratamentele recomandate pentru aceste afec┼úiuni, resimt ┼či o ├«nc─âlzire a extremit─â┼úilor. O alt─â cauz─â este diabetul zaharat, care afecteaz─â vasele de s├ónge, inclusiv pe cele de mici dimensiuni, ┼či induce senza┼úia de amor┼úeal─â a m├óinilor ┼či picioarelor din cauza cre┼čterii de glucoz─â din s├ónge.

Mai mult, circulaţia deficitară se asociază adesea cu boli autoimune, precum lupusul, ceea ce poartă numele de sindrom Raynaud secundar, sau cu apariţia varicelor, flebitelor, tromboflebitelor.

De ce sunt femeile mai friguroase ┼či sufer─â la cea mai mic─â sc─âdere de temperatur─â? Se pare c─â este o chestiune legat─â de hormoni. Estrogenii sunt cei care regleaz─â circula┼úia s├óngelui la nivelul zonelor periferice ale corpului, iar un nivel ridicat cre┼čte sensibilitatea la frig.

De aceea, temperatura femeilor difer─â ├«n timpul menstrua┼úiei, pe m─âsur─â ce cantitatea de estrogen scade ┼či cre┼čte. Acest mecanism permite femeilor ├«ns─ârcinate s─â protejeze f─âtul de frig. Poate acest fapt explic─â ┼či de ce femeile au cu 10% mai mult─â gr─âsime corporal─â dec├ót b─ârba┼úii.