Legătura dintre transpiraţie şi bolile endocrine

1 2 jpg jpeg

Acum când te afli în toiul pregătirilor pentru a-ţi petrece o vacanţă pe cinste la malul mării, trebuie să acorzi o atenţie sporită pielii tale. Pe lângă un bronz perfect, există riscul să te alegi şi cu o arsură solară. În timpul expunerii la soare corpul poate să transpire mai mult decât este cazul, facilitând astfel apariţia arsurilor solare, aspect deloc plăcut.

Transpiraţia excesivă, cunoscută şi sub numele de hiperhidroză, poate avea diferite cauze.

Poate fi cauzată de o ciupercă

Pitiriazisul versicolor sau tinea versicolor este o afecţiune cauzată adesea de o ciupercă care poate determina leziuni superficiale la nivelul pielii, mai ales în zonele extrem de expuse razelor solare, cum este zona umerilor sau a trunchiului superior. Dacă te confrunţi cu această problemă, trebuie să ştii că vinovată de această situaţie este o ciupercă din genul Malassezia, care se regăseşte pe 90% din suprafaţa pielii.

Dacă observi că pielea ta începe să se cojească după expunerea prelungită la soare şi că leziunile apărute nu trec decât după ce le aplici un tratament antifungic, atunci este cazul să te adresezi unui medic de specialitate.

Leziunile provocate devin mult mai vizibile după ce ai stat ceva timp în soare.

Boala poate afecta porţiuni mari din organism şi se manifestă prin apariţia unor pete rotund-ovale, de la roz până la maro, senzaţie de mâncărime. Factorii care contribuie la apriţia acestei afecţiuni sunt transpiraţia abundentă, umiditatea şi căldura excesivă, imunodepresia, malnutriţia sau sistemul imunitar slăbit.

Află la ce boli te predispun ochelarii de soare AICI

Hiperhidroza focală

Una dintre cele mai des întâlnite cauze ale transpiraţiei excesive care afectează între 1-3% din populaţie debutează în perioada copilăriei sau a adolescenţei. Se identifică prin transpiraţia abundentă izolată mai ales la axilă, zona inghinală, faţă, palme sau chiar picioare.

Această afecţiuneeste cauzată de dereglarea sistemului nervos, adesea fiind declanşată de afecţiuni ascunse iniţial, precum alcoolism, diabet, boli infecţioase, Parkinson, artrită reumatiodă sau afecţiuni cardiace.

Chiar şi persoanele care se confruntă cu tulburări de anxietate pot fi expuse transpiraţiei excesive, însă nu se poate pune diagnosticul de hiperhidroză.

Transpiraţia cu iz puternic sau bromhidroza

În cazul în care ai o igienă riguroasă şi, totuşi, transpiri abundent şi ai un miros neplăcut, este posibil ca acest miros să ascundă anumite afecţiuni endocrine. Disfuncţiile glandei tiroide (hipertiroidia), ovarele polichistice sau tumorile ovariene ori suprarenale sunt numai câteva dintre aceste boli.

Trebuie precizat că, în procesul transpiraţiei, adesea pubertatea devine un factor declanşator. Bromhidroza face parte din procesul de sexualizare. Apare mai ales la pubertate datorită hormonilor androgeni. Copiii nu se confruntă cu această afecţiune, deoarece la ei aceşti hormoni încă nu sunt activaţi.

Când trebuie mers la doctor?

Adresează medicului în cazul în care:

- te trezeşti noaptea cu o transpiraţie rece,

- transpiri pe o singură parte a corpului,

- ai schimbat un tratament medicamentos şi ai început brusc să transpiri,

- ai o stare inexplicabilă de moleşeală, greaţă, dureri de cap, insomnie ori tuse.