La ce probleme te expune lipsa de calciu

1 2 jpg jpeg

Aproximativ 70% din sistemul osos este alcătuit din calciu, motiv pentru care se afirmă atât de des că avem nevoie de acest mineral pentru a menţine masa osoasă sănătoasă.

Joacă un rol semnificativ şi în menţinerea sănătăţii sistemului nervos, cât şi în dezvoltarea celulelor din organism, în procesul de coagulare a sângelui dar şi în activitatea musculară.

Din aceste motive, carenţa de calciu se poate depista odată cu apariţia ameţelilor frecvente, a unghiilor mor, subţiri sau casante, încleştarea mâiniroe sau apariţia cârceilor.

Anumite afecţiuni hormonale pot contribui la apariţia deficitului de calciu din organism.

Din păcate curele drastice de slăbire contribuie şi ele la dereglarea nivelului optim de calciu din organism.

Calciul, element vital al sănătăţii

2 jpg jpeg

Element principal în special în perioada de creştere, când are rolul de a întări atât oasele cât şi dantura, în dezvoltarea musculară şi asigurarea ritmului cardiac.

Scăderea nivelului de calciu din organism este responsabilă şi de nopţile de insomnie şi de problemele sistemului endocrin.

Indiferent de vârsta la care apare, lipsa de calciu netratată corespunzătoare poate avea efecte destul de negative asupra sănătăţii tale.

Acest deficit se poate manifesta sub o formă uşoară sau una mai severă.

În primul caz (forma uşoară) se regăsesc simptome precum amorţirea membrelor, contracţiile musculare involuntare, stările de apatie şi dereglarile menstruale.

Atunci când starea uşoară nu este tratată la timp, acesta devine severă şi simptomele sunt şi ami evidente, având parte acum de palpitaţii, hipotensiune, stări depresive pe perioade mari de timp şi chiar şi insomnii. Există şi cazuri în care anumite persoane se confruntă cu un nivel ridicat de calciu în organism, numit hipercalcemie, iar simptomele acestui fenomen sunt greţuri şi vărsături, dureri musculare, de cap, schimbarea ritmului cardiac şi apariţia pietrelor la rinichi cât şi a depozitelor calcinoase.

Află care sunt cele mai bune surse de calciu AICI

Lipsa calciului poate produce atac de cord

1 2 jpg jpeg

În cazul bebeluşilor lipsa calciului poate avea efecte grave deoarece pot apărea deficiente osoase responsabile cu apariţia rahitismului.

Având în vedere rolul jucat de calciu în procesul de coagulare a sângelui, lipsa acestui mineral poate fi una din cauzele atacului de cord la bebeluşi.

La adulţi, carenţa de calciu netratată este responsabilă de apariţia afecţiunilor precum osteoporoză, spasmofilie dar şi tulburarea vieţii sexuale.

Deşi studiile arată că femeile pierd mai repede calciu din organism şi asta din cauza menopauzei, nici bărbaţii nu sunt scutiţi de această pierdere.

Este foarte important să nu confunde anemia cu lipsa de calciu. Şi de asemenea niciodată nu se ia în acelaşi timp fier şi calciu deoarece unul dintre minerale nu se va asimila corespunzător.

Pentru asimilarea corectă a calciului în organism, acesta se administrează împreună cu vitamina D.