Întrebări despre gripă

2 2 jpg jpeg

Ce este ┼či cum se transmite?

Gripa este o infec┼úie respiratorie cauzat─â de virusul gripal. Este o boal─â contagioas─â, determin├ónd apari┼úia unor epidemii. Afecteaz─â persoanele de toate v├órstele, cei mai expu┼či ├«mboln─âvirii fiind copiii cu v├órsta sub 2 ani, cei de peste 65 de ani, precum ┼či persoanele cu anumite boli (cardiace, pulmonare, hepatice, renale). Se transmite prin secre┼úii respiratorii (pic─âturi de tuse, str─ânut), prin str├óngerea m├óinilor, prin atingerea suprafe┼úelor contaminate. Virusul are o perioad─â de incuba┼úie de 2-3 zile.

Cum se manifest─â?

Gripa debuteaz─â brusc, cu febr─â (39-40┬░C), frisoane, dureri de cap ┼či articulare. La acestea, se adaug─â starea general─â alterat─â, lipsa poftei de m├óncare, tuse uscat─â, nas ├«nfundat ┼či ro┼ču ├«n g├ót. La copiii sub 5 ani, boala poate fi mai greu de diagnosticat atunci c├ónd se manifest─â atipic (somnolen┼ú─â, tulbur─âri digestive). La apari┼úia oric─âror din aceste simptome, trebuie mers la medicul de familie.

Ce complicaţii poate avea?

Gripa poate avea forme u┼čoare, asem─ân─âtoare guturaiului, sau grave, cu complica┼úii, prezente mai ales la categoriile de risc (copii, v├órstnici, bolnavi). Majoritatea complica┼úiilor vizeaz─â aparatul respirator, fiind cauzate, ├«n principal, de suprainfec┼úiile bacteriene (pneumonie, insuficien┼ú─â respiratorie acut─â). De asemenea, pot ap─ârea agrav─âri cardiace (miocardita, pericardita) sau boli ale sistemului nervos (encefalit─â, mielit─â).

Cum se trateaz─â?

Gripa se trateaz─â simptomatic, cu antipiretice, analgezice, antitusive etc. Trebuie evitat─â aspirina, mai ales la copii, ├«ntruc├ót poate duce la instalarea sindromului Reye, manifestat prin complica┼úii precum insificien┼úa hepatic─â ┼či encefalopatia acut─â inflamatoare. Repausul la pat ┼či cre┼čterea consumului de lichide (ap─â, ceai, sup─â) fac, de asemenea, parte din tratament. La unii bolnavi, se administeaz─â medicamente antivirale, care pot scurta evolu┼úia simptomelor ┼či a complica┼úiilor. Cei cu forme grave necesit─â internarea ├«n spitale de boli infec┼úioase. Forma u┼čoar─â dureaz─â 2-3 zile, cea medie, cel mult 5 zile, cea complicat─â, 2 s─âpt─âm├óni.

Se poate preveni?

ÔÇ×Cea mai eficient─â m─âsur─â de tratare a gripei este preven┼úia┼či, implicit, imunizarea cu vaccinul sintetizat ┼či aprobat pentru anul ├«n curs. Acesta este specific pentru subtipurile circulante ├«n anul respectiv, fiind un vaccin mix din subtulpinile de grip─âÔÇŁ, explic─â medicul Ramona Aron.

Persoanele vaccinate sunt protejate ├«n propor┼úie de 90-95% de infec┼úia gripal─â. ├Än cazul ├«n care ├«mboln─âvirea se produce totu┼či, este vorba de o form─â u┼čoar─â. Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii recomand─â vaccinarea antigripal─â persoanelor cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 6 luni ┼či 64 de ani, celor cu boli cronice pulmonare, renale, cardiovasculare, metabolice sau cu afec┼úiuni care sl─âbesc sistemul imunitar. Gravidele ┼či personalul sanitar au, de asemenea, indica┼úie de imunizare antigripal─â. Pentru cei care nu s-au vaccinat la ├«nceputul toamnei, imunizarea se poate face pe toat─â perioada sezonului gripal.

Ca m─âsuri protectoare contra gripei, se recomand─â ┼či: evitarea contactului cu bolnavii, sp─âlarea riguroas─â a m├óinilor cu ap─â cald─â ┼či s─âpun. Dac─â te-ai ├«mboln─âvit, stai acas─â c├óteva zile, pentru a evita infectarea celor din jur. ├Än cazul ├«n care e┼čti nevoit s─â ie┼či, poart─â o masc─â, aceasta av├ónd rolul de a re┼úine secre┼úiile ├«n cazul ├«n care str─ânu┼úi sau r─âce┼čti.

┼×tiai c─â...

...nu toate persoanele care se infectează cu virusul gripal se îmbolnăvesc?

...gripa de tip A este cea care determin─â epidemiile anuale, fiind prezent─â at├ót la oameni, c├ót ┼či la animale? ├Än schimb, forma B apare doar la om.

...virusul gripal suferă mutaţii de la an la an? De aceea, compoziţia vaccinului se schimbă în fiecare sezon.

CIFR─é

├Äntre 5 ┼či 15% din popula┼úie este afectat─â de infec┼úii ale tractului respirator superior ├«n timpul epidemiilor de grip─â anuale.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Ramona Aron

medic specialist medicin─â intern─â, Re┼úeaua de s─ân─âtate Regina Maria, Bucure┼čti

Gripa se trateaz─â simptomatic. De exemplu, dac─â pacientul prezint─â congestie nazal─â, se recomand─â administrarea unui descongestionant. Acestea sunt sub form─â de spray oral sau nazal ┼či sunt indicate pentru a reduce edemul (umflarea) ├«n pasajele nazale. Ele trebuie utilizate ├«ns─â nu mai mult de c├óteva zile, deoarece pot provoca dependen┼ú─â ┼či pot agrava simptomele. Dac─â pacientul prezint─â rinoree, prurit ┼či l─âcrimare, se recomand─â administrarea unui antihistaminic. Trebuie ┼úinut cont c─â antihistaminicele dau somnolen┼ú─â, ├«n timp ce descongestionantele dau insomnie. Solu┼úia pentru ameliorarea senza┼úiei de cap greu ┼či cefalee sunt antiinflamatoarele. Durerea ├«n g├ót se trateaz─â cu siropuri de tuse, dropsuri sau spray-uri. Antiviralele func┼úioneaz─â cel mai bine atunci c├ónd sunt luate ├«n timpul primelor 2 zile de boal─â, ├«ns─â ajut─â la ameliorarea simtomelor ┼či c├ónd sunt administrate dup─â 48 de ore de la debutul gripei.