Intoleran┼ú─â la lactoz─â sau alergie la lapte? A┼ča faci diferen┼úa!

1 2 jpg jpeg

Spre deosebire de alergia la lapte care este o reacţie a sistemului imunitar la proteinele din lapte, intoleranţa la lactoză reprezintă lipsa abilităţii organismului de a digera lactoza, un tip de glucide prezente în compoziţia laptelui.

Durerile ┼či balonarea, primele semne ale intoleran┼úei

├Än situa┼úia ├«n care nu po┼úi digera lactoza, la nivelul intestinului sub┼úire nu se produc ├«ndeajuns de multe enzime care s─â digere glucidele din lapte. Acestea din urm─â ajung ├«n zona colonului unde intr─â ├«n contact cu bacteriile intestinale, duc├ónd la dureri abdominale ┼či balonare.

Alergia la lapte se manifest─â rapid, prin urticarie

C├ónd sistemul imunitar atac─â proteinele din lapte, cazeina mai precis, apare o reac┼úie alergic─â. Organismul percepe cazeina ca pe o amenin┼úare ┼či elibereaz─â substan┼úe numite histamine. Efectele apar imediat. Cei care sunt alergici ┼či nu ┼čtiu ├«nc─â au nu numai dureri de stomac, ci ┼či semnele tipice ale unei alergii alimentare:

- ├«nro┼čire a pielii,

- urticarie,

- mâncărimi,

- sc─âdere brusc─â a tensiunii arteriale (hipotensiune),

- greaţă,

- dificultăţi de respiraţie, din cauza îngustării căilor respiratorii.

Cite┼čte ┼či: De ce apare intoleran┼úa la lactoz─â ┼či cum poate fi ├«nvins─â

Atenţie!

Orice alergie alimentar─â poate pune via┼úa ├«n pericol, pentru c─â o reac┼úie alergic─â sever─â duce la ┼čoc anafilactic ┼či pierderea con┼čtin┼úei.

Severitatea intoleranţei depinde de cantitate

Fa┼ú─â de alergia la lactate, intoleran┼úa nu se manifest─â imediat, ci la c├óteva ore dup─â mas─â. De asemenea, aceasta nu este letal─â, chiar dac─â simptomele ajung s─â fie insuportabile. ├Än plus, devine sever─â doar dac─â este consumat─â o cantitate mare de lapte, spre deosebire de alergie care se declan┼čeaz─â indiferent de c├ót lapte ai b─âut.

Te-ar mai putea ajuta: 3 înlocuitori naturali ai laptelui

La maturitate, scade riscul de a face alergie

Un alt mod de a diferenţia cele două afecţiuni este vârsta la care au apărut. De obicei, alergia la lactate se manifestă în copilărie. Foarte rar, un adult descoperă că este alergic fără să fi avut probleme de acest fel în trecut. De cele mai multe ori este vorba despre intoleranţă, mai ales dacă nici nu există cazuri la rudele apropiate.