Intoleranţă la lactoză sau alergie la lapte? Aşa faci diferenţa!

1 2 jpg jpeg

Spre deosebire de alergia la lapte care este o reacţie a sistemului imunitar la proteinele din lapte, intoleranţa la lactoză reprezintă lipsa abilităţii organismului de a digera lactoza, un tip de glucide prezente în compoziţia laptelui.

Durerile şi balonarea, primele semne ale intoleranţei

În situaţia în care nu poţi digera lactoza, la nivelul intestinului subţire nu se produc îndeajuns de multe enzime care să digere glucidele din lapte. Acestea din urmă ajung în zona colonului unde intră în contact cu bacteriile intestinale, ducând la dureri abdominale şi balonare.

Alergia la lapte se manifestă rapid, prin urticarie

Când sistemul imunitar atacă proteinele din lapte, cazeina mai precis, apare o reacţie alergică. Organismul percepe cazeina ca pe o ameninţare şi eliberează substanţe numite histamine. Efectele apar imediat. Cei care sunt alergici şi nu ştiu încă au nu numai dureri de stomac, ci şi semnele tipice ale unei alergii alimentare:

- înroşire a pielii,

- urticarie,

- mâncărimi,

- scădere bruscă a tensiunii arteriale (hipotensiune),

- greaţă,

- dificultăţi de respiraţie, din cauza îngustării căilor respiratorii.

Citeşte şi: De ce apare intoleranţa la lactoză şi cum poate fi învinsă

Atenţie!

Orice alergie alimentară poate pune viaţa în pericol, pentru că o reacţie alergică severă duce la şoc anafilactic şi pierderea conştinţei.

Severitatea intoleranţei depinde de cantitate

Faţă de alergia la lactate, intoleranţa nu se manifestă imediat, ci la câteva ore după masă. De asemenea, aceasta nu este letală, chiar dacă simptomele ajung să fie insuportabile. În plus, devine severă doar dacă este consumată o cantitate mare de lapte, spre deosebire de alergie care se declanşează indiferent de cât lapte ai băut.

Te-ar mai putea ajuta: 3 înlocuitori naturali ai laptelui

La maturitate, scade riscul de a face alergie

Un alt mod de a diferenţia cele două afecţiuni este vârsta la care au apărut. De obicei, alergia la lactate se manifestă în copilărie. Foarte rar, un adult descoperă că este alergic fără să fi avut probleme de acest fel în trecut. De cele mai multe ori este vorba despre intoleranţă, mai ales dacă nici nu există cazuri la rudele apropiate.