Infecţii care duc la apariţia cancerului

1 2 jpg jpeg

Virusurile Papiloma Umane sunt virusuri mici, care infecteaz─â epiteliul cutanat ┼či cauzeaz─â negi (condiloame). Exist─â dou─â tipuriv de HPV: virusurile non-oncogenice, cu risc sc─âzut ┼či virusuri cu risc ridicat, asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase.

Tipurile din prima categorie pot cauza leziuni benigne sau minore la nivelul celulelor cervixului, condiloame genitale ┼či leziuni laringeale. Virusurile Papiloma Umane cu risc ridicat pot cauza anomalii grave la nivelul celulelor cervixului, aceste anomalii fiind precursoare cancerului de col uterin. Cum recuno┼čti infec┼úia cu HPV Virusul se transmite prin contactul sexual cu o persoan─â infectat─â, chiar dac─â aceasta prezint─â sau nu simptome, iar manifest─ârile infec┼úiei pot ap─ârea ┼či peste ani de la momentul infect─ârii.

Exist─â o serie de factori care au leg─âtur─â cu persisten┼úa infec┼úiilor cu HPV oncogene ├«n cazul femeilor, precum num─ârul mare de sarcini, fumatul, alimenta┼úia deficitar─â, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, dar ┼či existen┼úa altor infec┼úii cu transmitere sexual─â.

De asemenea, exist─â ┼či al┼úi cofactori care pot face ca infec┼úia cu HPV s─â progreseze spre cancer, precum infec┼úia simultan─â cu mai multe tipuri de HPV oncogenice sau ├«nc─ârc─âtura viral─â mare.

ÔÇ×Manifest─ârile clinice ale infec┼úiei cu HPV includ condiloame anogenitale, leziuni precursoare cancerului de col uterin precum neoplazia intraepitelial─â cervical─â, dar ┼či mai multe tipuri de cancer.

Diferitele tipuri de HPV pot cauza negi ├«n diferite p─âr┼úi ale corpului. Spre exemplu, un anumit tip de HPV cauzeaz─â negi plantar, ├«n timp ce alte tipuri sunt responsabile pentru negii care apar pe fa┼ú─â ┼či g├ót. Mai mult de 40 de tulpini ale virusului HPV afecteaz─â zona genital─âÔÇŁ, explic─â dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetric─â-ginecologie.

La ├«nceputul anilor ÔÇÖ80 s-a demonstrat faptul c─â ├«n celulele cancerului de col uterin exist─â ADN HPV, iar ├«n anii ce au urmat, studiile au ar─âtat asocierea clar─â dintre HPV ┼či cancerul de col uterin.

├Än cazul femeilor, o astfel de infec┼úie persistent─â cu tipurile 16 ┼či 18 ale Virusului Papiloma Uman poate cauza leziuni precanceroase care, netratate, pot evolua c─âtre cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai ├«nt├ólnit tip de cancer la femei. ├Än afar─â de cancerul de col uterin, infec┼úia HPV este asociat─â ┼či cu alte tipuri de cancere mai rar ├«nt├ólnite, precum cancerul de vulv─â, vagin, anus, dar ┼či penis (├«n cazul b─ârba┼úilor).

Printre primele simptome care anun┼ú─â cancerul de col uterin se reg─âsesc modific─âri semnificative ale secre┼úiei vaginale, prezent─â ├«n cantitate mare sau cu urme de s├ónge, s├óngerarea vaginal─â, apari┼úia durerii ├«n timpul contactului sexual, s├óngerarea cervixului ├«n timpul contactului sexual sau ├«n momentul inser─ârii diafragmei, c├ót ┼či dureri nespecifice.

Transmiterea HPV poate fi redus─â prin utilizarea prezervativelor ├«n timpul contactelor sexuale, ├«ns─â protec┼úia nu este complet─â deoarece virusul se poate transmite ┼či prin contact cutanat la nivelul zonelor genitale. Cea mai sigur─â metod─â de limitare a infec┼úiilor HPV este rela┼úia monogam─â cu un partener neinfectat.

Majoritatea femeilor infectate cu HPV se vindec─â de la sine ├«n 6 p├ón─â la 24 de luni, f─âr─â a ┼čti vreodat─â ca au avut acest virus. Multe dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin detectarea modific─ârilor precanceroase cu ajutorul ┼úestului Papanicolaou. Este recomandat ca femeile s─â efectueze testul Papanicolau pentru cancer de col uterin la maximum 3 ani de la ├«nceputul vie┼úii sexuale.

Tratarea cancerului de col uterin se poate face printr-o serie de metode, ├«n func┼úie de nivelul de avansare al bolii ┼či de tipul de infec┼úie. Histerectomia total─â presupune scoaterea ├«ntregului uter, inclusiv a cervixului, ├«n timp ce histerectomia radical─â presupune ├«ndep─ârtarea uterului, a cervixului ┼či a unei por┼úiuni din vagin, ├«mpreun─â cu alte ┼úesuturi din jur.

Radioterapia este un alt tratament al cancerului, acesta utiliz├ónd raze X cu energie mare pentru a distruge celulele tumorale. Chimioterapia este o alt─â variant─â de tratament care const─â ├«n utilizarea substan┼úelor farmaceutice pentru oprirea cre┼čterii celulelor canceroase prin distrugerea lor sau oprirea diviziunii.

Totu┼či, pentru a cre┼čte ┼čansele de vindecare complet─â ┼či definitiv─â, este important ca tratamentul s─â ├«nceap─â ├«n stadiile incipiente, de aceea este esen┼úial controlul periodic la medic ├«mpreun─â cu efectuarea regulat─â a testului Papanicolaou.