În ce situaţii se operează un chist ovarian

1 2 jpg jpeg

Cele de dimensiuni mari dau dureri ┼či balonare

Dimensiunea lor variaz─â, de la 2 p├ón─â la 10 cm (alteori sunt ┼či mai mari). ├Än general, cele mici nu au simptome, ├«ns─â cele mari pot da dureri abdominale, balon─âri sau disconfort ├«n timpul contactului sexual.

Un chist mare se poate r─âsuci (├«n jurului propriului ax), ├«ntrerup├ónd circula┼úia sangvin─â, care se manifest─â printr-o durere abdominal─â insuportabil─â. De asemenea, ┼či ruptura chistului poate da dureri severe ┼či hemoragie. O alt─â complica┼úie este compresia chistului asupra organelor ├«nvecinate (vezic─â, rect), lucru ce duce la apari┼úia problemelor renale ┼či a tulbur─ârilor de tranzit intestinal.

Adesea, diagnosticul de chist ovarian este pus ├«n urma unei ecografii de rutin─â. Forma┼úiuni care seam─ân─â cu ni┼čte s─âcu┼úele pline cu lichid, chisturile apar mai ales la femeile aflate ├«n perioada fertil─â, dar pot surveni ┼či la pubertate ┼či la menopauz─â.

Sunt cele mai frecvente (90% din cazuri), aproape toate femeile av├ónd cel pu┼úin unul de acest tip la un moment dat ├«n via┼ú─â. Ele au leg─âtur─â cu modific─ârile din timpul ciclului menstrual, sunt benigne ┼či nu necesit─â tratament, ├«ntruc├ót dispar de la sine.

Chisturile asociate endometriozei

Endometrioza este o afecţiune în cadrul căreia ţesutul endometrului (mucoasa din interiorul uterului) se dezvoltă la nivelul altor organe.

Sindromul ovarelor polichistice

├Än afara chisturilor pe ovare, aceast─â afec┼úiune este ├«nso┼úit─â ┼či de menstrua┼úie neregulat─â, infertiliatate, ├«ngr─â┼čare ┼či acnee.

Chisturile organice

Sunt cele care au, de obicei, un diamentru mai mare de 6 cm, ┼či reprezint─â modificare a ┼úesutului ovarian, care poate fi benign─â sau malign─â. Pot fi: seroase (con┼úin un fel de papile ┼či necesit─â urm─ârire atent─â, pentru c─â au risc de a deveni maligne), dermoide (au ├«n componen┼ú─â diverse ┼úesuturi, cum sunt cele de unghii sau de din┼úi; sunt adesea benigne) sau mucinoase (au un lichid v├óscos, prezint─â poten┼úial malign).

Când e nevoie de intervenţie chirurgicală

├Än situa┼úiile ├«n care chisturile sunt mai mari de 6 cm, c├ónd sunt ├«nso┼úite de simptome, c├ónd nu dispar ├«n urma celorlalte tratamente sau c├ónd se suspecteaz─â c─â sunt maligne, se recomand─â interven┼úia chirurgical─â clasic─â sau prin laparoscopie, ambele realizate cu anestezie general─â. Interven┼úia laparoscopic─â prezint─â avantaje precum recuperarea mai rapid─â ┼či dureri mai mici dup─â opera┼úie.

Sfatul medicului Dr. Irina Stelea, medic primar obstetric─â-ginecologie Tratamentul chisturilor ovariene este diferit, ├«n func┼úie de v├órst─â, aspectul ecografic, complica┼úii ┼či m─ârimea lui. Dac─â femeia se afl─â la v├órst─â reproductiv─â, marea majoritate a chisturilor sunt func┼úionale (provin dintr-un folicul nerupt cu ocazia ovula┼úiei) ┼či, ├«n acest caz, tratamentul este medicamentos (contraceptive orale).

În caz că după 6 luni de tratament chisturile nu au dispărut, este necesară intervenţia chirurgicală, care, de cele mai multe ori, se poate face laparoscopic, cu păstrarea integrităţii ovarelor. În situaţia în care femeia se află la menopauza, atunci se impune tratamentul chirurgical.

Dacă în timpul tratamentului medicamentos al chistului ovarian apare o complicaţie (hemoragie, ruptură sau infecţie), este necesară, de asemenea, intervenţia chirurgicală de urgenţă.