În ce situaţii petele pe limbă semnalează cancerul

1 2 jpg jpeg

Petele de pe limba pot fi incomode, dar de obicei nu sunt semnul unei boli grave. De multe ori, acestea dispar fără tratament. Unele însă ar putea semnala o problemă de sănătate gravă.

Ce poate indica limba albicioas─â

Limba alb─â, care are suprafa┼úa plin─â de pete albe, dureroase sau nu, poate ap─ârea ├«n cazul unei infec┼úii cu virusul Candida Albicans. Mai este ├«nso┼úit─â ┼či de simptome precum senza┼úia de arsur─â, respira┼úie ur├ót mirositoare, pierderea gustului, mestecarea dificil─â a alimentelor, sc─âderea apetitului. ├Än acest caz, cel care este ├«n m─âsur─â s─â stabileasc─â tratamentul este medicul. Leucopazia p─âroas─â poate fi semnalat─â de prezen┼úa unor pete albe care seam─ân─â cu ni┼čte creste, mai ales ├«n p─âr┼úile laterale ale limbii. Apare mai ales la persoanele care sufer─â de infec┼úia HIV/SIDA. Limba albicioas─â mai poate ap─ârea ┼či la cei care au o infec┼úie streptococic─â sau sifilis.

Ce alte simptome, al─âturi de petele pe limb─â, indic─â un cancer oral

Cancerul bucal ┼či cel al limbii pot fi anun┼úate de prezen┼úa unor pete de culoare alb─â pe limb─â, care nu dispar de la sine. De aceea, este indicat un consult medical. Alte simptome ale cancerului oral includ prezen┼úa unei r─âni care nu se vindec─â, pe obraz, pe limb─â sau pe g├ót, lipsa apetitului, stare de sl─âbiciune, dureri de limb─â ┼či de ureche, dificult─â┼úi la ├«nghi┼úire.

Factori de risc pentru cancerul oral sunt fumatul, consumul de alcool, prezenţa în organism a virusului Papiloma Uman.

Pentru a reduce riscul apari┼úiei petelor de pe suprafa┼úa limbii este important s─â ai o igien─â oral─â riguroas─â, s─â folose┼čti apa de gur─â ┼či s─â-┼úi speli din┼úii de minimum dou─â ori pe zi. De asemenea, alcoolul trebuie consumat cu modera┼úie.