├Ämi amor┼úesc m├óinile ┼či picioarele. Ce poate fi?

1 2 jpg jpeg

Pe l├óng─â amor┼úelile periferice (parestezii), durerea, furnic─âturile, m├ónc─ârimile ┼či pierderea sensibilit─â┼úii pot fi semnele unei tulbur─âri neuro-musculare numit─â neuropatie periferic─â, care are la baz─â lezarea unor nervi ai m├óinilor ┼či picioarelor. Cauzele afect─ârii conducerii impulsurilor nervoase c─âtre membre sunt multiple, cea mai frecvent─â fiind declan┼čarea diabetului zaharat. Diabetul e semnalat de furnic─âturi Unul dintre simptomele ap─ârute adesea ├«n diabetul zaharat este amor┼úirea picioarelor, ├«nso┼úit─â de furnic─âturi ┼či de m├ónc─ârimi. ├Än acest caz, leziunile nervilor periferici sunt produse de men┼úinerea pe o perioad─â lung─â de timp a unor valori glicemice ridicate.

├Än lipsa unui tratament ┼či a unei diete corespunz─âtoare, se poate ajunge la senza┼úie de arsur─â, ├«n┼úep─âturi, crampe musculare, pierderea sensibilit─â┼úii termice, dureroase ┼či, mai t├órziu, pe aceea de control a mi┼čc─ârii.

Unele lipsuri de vitamine sunt anunţate prin amorţirea membrelor. Este vorba despre carenţe ale vitaminelor E, B1, B6, B3, B12.

Deficien┼úa de vitamina B12 poate duce ┼či la anemie, o alt─â cauz─â a amor┼úirii periferice. Mai mult, ├«n absen┼úa vitaminei B3 (niacin─â), care are efect antiinflamator, se pot declan┼ča procese inflamatoare ┼či diverse infec┼úii.

O posibilă cauză a amorţirii mâinilor este petrecerea de timp îndelungat în faţa calculatorului sau folosirea excesivă a telefonului mobil. Solicitarea mâinii poate afecta nervul median, cel mai important în zona membrelor superioare, care trece pe sub tunelul carpian, o structură aflată la încheietură.

Alte simptome apărute în cazul acestei afecţiuni sunt furnicăturile, durerea intensă, pornind uneori de la nivelul cotului până în vârful degetelor, pierderea sensibilităţii tactile.

Agravarea st─ârii de amor┼úeal─â a m├óinilor ┼či picioarelor necesit─â:

- un control medical am─ânun┼úit ┼či depistarea precoce a cauzei exacte;

- evitarea sau reducerea consumului de sare ┼či de gr─âsimi;

- renun┼úarea la fumat, ├«ntruc├ót afecteaz─â circula┼úia s├óngelui ┼či irigarea nervilor.

Pentru găsirea motivului precis al apariţiei senzaţiei de amorţire a membrelor, pe lângă o examinare fizică, medicul curant va mai recomanda teste de sânge pentru detectarea diabetului, a carenţelor vitaminice, a disfuncţiilor hepatice ori renale, a tulburărilor metabolice sau de imunitate.

Este posibil s─â fie indicat─â ┼či realizarea unui test ca electromiografia (EMG), prin care se analizeaz─â activitatea electric─â a mu┼čchilor. Aceasta poate fi anormal─â ├«n cazul unor leziuni ale sistemului nervos periferic manifestate la nivelul m├óinilor ┼či picioarelor.

Un alt tip de analiză medicală este determinarea vitezei a impulsului într-un nerv, un test electric realizat cu electrozi asemănători celor folosiţi la o electrocardiogramă.

Senza┼úia de amor┼úeal─â a membrelor este cauzat─â de o tulburare a conducerii impulsurilor nervoase provenite din aceste regiuni. Cauzele acestei tulbur─âri pot fi foarte variate, cu implica┼úii ┼či gravitate diferite: compresia filetelor nervoase prin pozi┼úie gre┼čit─â, compresia la locul de trecere prin zone anatomice inextensibile (tunelul carpian), traumatisme ┼či elonga┼úii ale nervilor, inflama┼úii, fracturi, cicatrice fibroase ├«n vecin─âtatea nervilor, nevrite, neuropatii (diabet, tulbur─âri circulatorii, boli imune), boli demielinizante. Prezen┼úa tulbur─ârilor motorii sau senzitive la nivelul membrelor oblig─â la un diagnostic neurologic corect ┼či complet.