Iat─â cum te fere┼čti de infec┼úii vara

1 2 jpg jpeg

Recongelarea cre┼čte riscul toxiinfec┼úiilor

Unele tulbur─âri digestive pot fi evitate foarte u┼čor dac─â speli legumele ┼či fructele ├«nainte de a le m├ónca, dac─â fierbi laptele nepasteurizat, dac─â evi┼úi s─â bei ap─â din surse nesigure sau s─â cumperi alimente v├óndute pe strad─â, precum ├«nghe┼úat─â, mici, br├ónz─â neambalat─â ┼či produse de patiserie. M├ónc─ârurile trebuie consumate p├ón─â la trei ore dup─â preparare, ├«n cazul ├«n care nu pot fi p─âstrate la frigider. De asemenea, fere┼čte-le de contactul cu roz─âtoare ori mu┼čte. Este contraindicat s─â recongelezi alimentele, de aceea este mai bine s─â le cumperi la final, pentru a nu se dezghe┼úa p├ón─â acas─â.

Evit─â conjunctivita la ┼čtrand!

Dac─â locuie┼čti ├«n ora┼č, iar c─âldura te-a toropit, sigur alergi la primul ┼čtrand. Mai ├«nainte de a te ├«mb─âia, asigur─â-te c─â apa este curat─â ┼či nu are un miros ├«n┼úep─âtor de clor. Altfel, este posibil s─â ajungi la medic din cauza conjunctivitei, o inflama┼úie a conjunctivei cauzat─â de bacterii. Pentru a-┼úi feri ochii de o afec┼úiune at├ót de sup─âr─âtoare, ai grij─â s─â folose┼čti numai propriul prosop, s─â nu ├«mprumu┼úi cosmeticele sau trusa de machiaj ┼či s─â evi┼úi atingerea ochilor cu m├óinile murdare.

5 sfaturi contra hepatitei A

Spre deosebire de hepatita B sau C, hepatita A se declan┼čeaz─â prin consumarea unor alimente contaminate cu virusul hepatic. ├Än afara vaccin─ârii contra hepatitei ┼či a inject─ârii cu imuno-globulin─â pentru un plus de anticorpi, respectarea unor reguli simple te poate ajuta s─â stai departe de hepatita A:

- folose┼čte apa ┼či s─âpunul ├«nainte de a g─âti, p├ón─â la servirea mesei, precum ┼či dup─â utilizarea toaletei

- renunţă să consumi alimente care nu sunt bine fierte, prăjite sau coapte

- spal─â foarte bine legumele ┼či fructele ├«nainte de a le consuma

- verific─â termenul de garan┼úie al produselor alimentare ┼či nu cump─âra alimente alterate

- protejează-te în timpul contactelor sexuale

O bun─â igien─â alung─â boala diareic─â

Boala diareic─â acut─â este o afec┼úiune contagioas─â. Bacteriile ┼či microbii de la persoana bolnav─â pot ajuge cu u┼čurin┼ú─â ├«ntr-un organism s─ân─âtos ├«n cazul ├«n care nu sunt cur─â┼úate bine fructele ┼či legumele sau dac─â nu este bine preparat─â carnea ┼či fiert laptele. Te po┼úi confrunta cu aceast─â boal─â ┼či dac─â bei ap─â din locuri nesigure (f├ónt├óni, lacuri), dac─â nu speli foarte bine vasele ├«n care prepari ┼či serve┼čti m├ónc─ârurile. ┼×i copiii sunt expu┼či, din cauza obiceiului lor de a duce la gur─â diverse obiecte.

Deshidratarea provoacă infecţii urinare

Sunt frecvente vara, tocmai pentru c─â organismul, ├«n timpul caniculei, tinde s─â se deshidrateze, permi┼ú├ónd bacteriilor s─â se dezvolte de-a lungul tractului urinar. Ceea ce po┼úi face este s─â bei cel pu┼úin doi litri de ap─â pe zi, s─â nu por┼úi haine din materiale sintetice, mai ales ├«n cazul lenjeriei intime, pentru c─â aceste materiale men┼úin umezeala, ambientul preferat de dezvoltare a bacteriilor. De asemenea, ai grij─â la toate produsele pentru igien─â intim─â pe care le folose┼čti. Cele care con┼úin parfumuri pot duce la irita┼úii, apoi la inflamarea tractului urinar.