Iată ce semne pot anunţa cancerul gastric!

1 2 jpg jpeg

Anual, în ţara noastră sunt depistate aproape 3.000 de cazuri de cancer gastric, majoritatea în stadii avansate, potrivit Ligii Române de Cancer. Din păcate, în faza de debut, boala nu are semne evidente.

Astfel, în jur de 80% din cei cu cancer gastric nu au simptome la început. Pe măsura dezvoltării tumorii, pe lângă disconfortul gastric, care se accentuează după masă, apar şi alte semne, cum ar fi oboseala, dificultatea de a înghiţi, ameţeli, constipaţie, diaree şi vărsături.

Cancerul de stomac se diagnostichează prin endoscopie digestivă, cu prelevare de ţesut pentru biopsie. Este nevoie şi de ecografie (pentru a se vedea dacă au apărut metastaze, de pildă, la ficat) şi de tomografie (care oferă informaţii asupra stadiului bolii). De ce apare Printre factorii importanţi de risc în apariţia bolii se numără infecţia cu Helicobacter pylori. În 1994, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului a clasat Helicobacter pylori ca şi carcinogen de clasa I, ceea cea înseamnă că prezintă un risc oncogen crescut.

Alte cauze sunt: abuzul de alcool, fumatul şi munca în mediu toxic (expunerea la nichel, azbest). Alimentaţia joacă un rol important în apariţia cancerului gastric, principalele produse incriminate fiind produsele sărate şi procesate. Nitrozaminele prezente în mezeluri şi peşte afumat sunt compuşi cancerigeni, care favorizează apariţia bolii.

• Nu întrerupe tratamentul recomandat de medic. În cazul în care apar efecte secundare, semnalează-le doctorului.

• Evită să iei alte medicamente în afară de cele prescrise. Ulcerul se poate agrava în cazul în care iei antiinflamatoare sau antalgice (contra durerii). Astfel de medicamente pot duce la reapariţia ulcerului; dacă eşti totuşi nevoit să le iei, este bine să fie administrate cu pastile care scad secreţia acidă gastrică.

• Efectuează analizele necesare (endoscopie, teste de sânge).

• Mergi de urgenţă la medic în cazul în care ai vărsături cu sânge, greutate la înghiţirea alimentelor, pierdere inexplicabilă în greutate, dureri abdominale persistente, care te trezesc noaptea din somn. Astfel de simptome pot fi puse pe seama complicaţiilor ulcerului şi nu trebuie neglijate.

• Nu fuma, nu consuma alcool şi evită stresul.