Frigul agraveaz─â durerile de oase

1 2 jpg jpeg

Artroza este o boal─â progresiv─â, iar ├«n stadiu ini┼úial, adesea este lipsit─â de simptome. Principalul simptom este durerea, ├«n primul stadiu al bolii fiind accentuat─â ├«n timpul efortului fizic ┼či redus─â ├«n repaus.

Pe m─âsur─â ce boala avanseaz─â, durerea este constant─â, indiferent de activitate fizic─â sau de momentul zilei. Durerea este, de obicei, accentuat─â ├«n condi┼úii de frig ┼či umezeal─â.

De altfel, artroza este una dintre problemele de s─ân─âtate influen┼úate cel mai mult de perturb─ârile atmosferice. Acest lucru se explic─â prin faptul c─â astfel de schimb─âri de vreme (ger ┼či umezeal─â) sunt percepute de receptorii de la nivelul articula┼úiilor.

Mai apar rigiditatea ┼či senza┼úia de instabilitate la nivelul articula┼úiilor. De asemenea, articula┼úiile se pot deforma sau pot produce zgomote. Ro┼čea┼úa ┼či c─âldura ├«n locul afectat, precum ┼či tulbur─ârile de mers ┼či limitarea mi┼čc─ârilor sunt alte nepl─âceri prezente la cei cu artroz─â. Nu confunda artroza cu artrita Adesea, artroza este confundat─â cu artrita ┼či invers. Cele dou─â afec┼úiuni au ├«n comun durerea de articula┼úii. Artrita este o afec┼úiune inflamatoare a articula┼úiilor, ├«n vreme ce artroza este mai degrab─â o boal─â ÔÇ×mecanic─âÔÇŁ.

├Än artrit─â, durerile sunt prezente indiferent de momentul zilei sau de activitate. Artrita reumatoid─â este o boal─â autoimun─â, ├«n cadrul c─âreia sistemul imun atac─â ┼úesuturile articulare ┼či pe cele conjunctive.

┼×tiai c─â...

...aproape 200.000 de rom├óni cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 25 ┼či 45 de ani sufer─â de artroz─â?

Folosit─â at├ót ├«n scop diagnostic, c├ót ┼či terapeutic, artroscopia permite, printre altele, diagnosticarea artrozei la nivelul genunchiului, ┼čoldului, um─ârului sau cotului.

Artroscopia este o procedur─â chirurgical─â pe care medicii ortopezi o folosesc pentru a diagnostica sau pentru a trata diverse boli care afecteaz─â articula┼úiile. Prin aceast─â metod─â, medicul ortoped vizualizeaz─â articula┼úiile, ligamentele ┼či cartilajiul, cu ajutorul artroscopului.

Acesta este un instrument prev─âzut cu o surs─â de lumin─â ┼či cu o camer─â video ├«n miniatur─â, ce permite vizualizarea pe un monitor a imaginilor m─ârite de la nivelul por┼úiunii investigate sau tratate.

Procedura presupune efectuarea unei mici incizii (de aproape 1 centimetru) la nivelul articulaţiei. Intervenţia se face cu anestezie rahidiană (în coloană), rareori generală.

Pentru a pune diagnosticul de artroz─â, medicul recomand─â mai multe analize medicale, printre care:

RADIOGRAFIA permite vizualizarea v├órfurilor osoase numite ciocuri, precum ┼či a spa┼úiului dintre oase, deteriorarea cartilajului ┼či alte semne sugestive de artroz─â.

RMN-ul. Imagistica prin rezonanţă magnetică este recomandată în cazul în care readiografia nu oferă suficiente informaţii pentru diagnosticarea artrozei.

ECOGRAFIA musculo-scheletal─â este adesea recomandat─â pentru depistarea artrozei genunchiului. Aceast─â investiga┼úie permite aprecierea structurii cartilajului articular ┼či a spa┼úiilor articulare.

ANALIZELE DE SÂNGE sunt prescrise pentru a diferenţia artroza de alte boli precum artrita reumatoidă.