Factori care cresc riscul de infarct pe care-i poţi controla

1 2 jpg jpeg

Sedentarismul

Un procent de 12% din cazurile de atac de cord sunt cauzate de lipsa de activitate fizică. Exerciţiile fizice zilnice reduc riscul de atac de cord.

Consumul redus de fructe şi legume

O alimentaţie bogată în grăsimi saturate conduce la un nivel crescut de colesterol. Pentru a sta departe de bolile de inimă şi pentru a te feri de atacul de cord, mănâncă mai des legume şi fructe în stare crudă.

Îngrăşarea

Femeile care au circumferinţa taliei peste 88 cm şi bărbaţii care au 102 cm în zona mijlocului sunt predispuşi la atac de cord şi la boli cardiovasculare în general. Schimbarea stilului de viaţă menţine sănătatea inimii.

Stresul

Evită pe cât posibil stresul pe o perioadă prelungită. Atât acesta, cât şi anxietatea, depresia cresc tensiunea arterială şi te predispun la boli ale inimii, inclusiv la infarct.

Fumatul

Fumătorii au un risc de 3 ori mai mare de a face un atac de cord. Renunţarea la fumat îţi reduce acest risc în decursul a 2 săptămâni de la ultima ţigară.

Colesterolul mărit

Hipercolesterolemia te poate aduce în pragul unui infarct. Scade aportul de grăsimi saturate şi grăsimi trans din dietă!

Hipertensiunea

Îţi dublează riscul de atac de cord. De aceea, este important să reduci sarea din alimentaţie şi consumul de băuturi care conţin alcool pentru a evita o creştere a tensiunii arteriale.

Diabetul zaharat

Din păcate, diabetul zaharat nu se poate vindeca, dar glicemia poate fi ţinută sub control prin intermediul unei diete echilibrate. Dacă faci mişcare zilnic măcar 20-30 de minute şi-ţi monitorizezi glicemia la intervale regulate, te protejezi de un atac de cord.