Exerciţii de atenţie şi concentrare

1 2 jpg jpeg

Exerciţii de atenţie şi concentrare: număraţi cuvintele dintr-un paragraf

Unul dintre exerciţiile de atenţie şi concentrare necesită doar o carte, un ziar sau o revistă. Număraţi cuvintele dintr-un paragraf. Repetaţi operaţiunea ca să vă asiguraţi că nu aţi greşit. Dacă puteţi, număraţi cuvintele dintr-o pagină întreagă. Faceţi acest lucru doar în gând, folosind doar ochii.

Pentru unul dintre exerciţiile de atenţie şi concentrare este necesar să mergeţi într-un loc în natură şi încercaţi să auziţi tot ce se aude. Încercaţi să separaţi sunetele şi să le individualizaţi. Menţineţi atenţia pe sunete.

Tot în aer liber puteţi face şi un alt exerciţiu de atenţie şi de concentrare. Cu cât este mai multă aglomeraţie, cu atât este mai bine. Tot ce trebuie să faceţi este să încercaţi să vă concentraţi asupra unui singur sunet şi să încercaţi să-l menţineţi neîntrerupt de altele. Pentru acest exerciţiu de atenţie şi concentrare este necesar să vă focusaţi pe cel mai îndepărtat sunet de voi.

Puteţi să încercaţi şi un exerciţiu de atenţie şi concentrare pentru miros. Iată ce trebuie să faceţi: staţi nemişcaţi şi încercaţi să simţiţi toate aromele din camera în care vă aflaţi. De exemplu, mirosiţi un fel de mâncare şi încercaţi să simţiţi mirosurile individuale – cum miroase morcovul, cum miroase cartoful sau ceapa ori carnea etc.

Mai sunt şi alte exerciţii de atenţie şi concentrare. De exemplu, faceţi un punct pe perete şi staţi la o distanţă de un metru de acesta. Fixaţi-l cu privirea. Încercaţi să clipiţi cât mai rar şi să nu vă gândiţi la nimic. Ar fi excelent să reuşiţi să suportaţi acest exerciţiu minimum cinci minute.

Atingeţi un punct pe corpul vostru, unul dintre exerciţiile de atenţie şi concentrare

Iată ce alte exerciţii puteţi încerca: atingeţi un punct de pe corpul vostru menţinând atingerea timp de câte zece secunde şi încercaţi să reţineţi senzaţia. Luaţi degetul şi încercaţi să simţiţi şi după ce aţi retras degetul aceeaşi senzaţie.

Un exerciţiu de atenţie şi concentrare este şi acesta: luaţi două tipuri de alimente, gustaţi-le, ţineţi-le minte aroma şi încercaţi ceva mai târziu să resimţiţi gusturile fără să mai mâncaţi acele produse.

Iată ce mai puteţi face ca să vă dezvoltaţi concentrarea: desenaţi o figură geometrică de aproximativ 2,5 cm. Desenează figura geometrică în ce culori vrei şi concentrează-te asupra ei. Priveşte figura fără să te gândeşti în cuvinte la ea.

De asemenea, puteţi să încercaţi să simţiţi din memorie diferite tipuri de gusturi. Însă, trebuie să acordaţi atenţie maximă acestui exerciţiu pentru că aceste gusturi nu trebuie simţite în gând, ci chiar în gură.