Eşti obosit şi te doare capul? Schimbările vremii pot fi cauza!

1 2 jpg jpeg

În lume există milioane de oameni care suferă din cauza capriciilor vremii. Schimbările de temperatură şi presiunea atmosferică pot agrava bolile existente din organism sau pot cauza altele noi.

Simptomele pot fi mai intense sau mai blânde, în funcţie de sistemul imunitar al fiecărei persoane. Printre cele mai obişnuite manifestări ale meteodependenţei se numără starea de ameţeală, tulburarea de concentrare, migrenele, durerile de articulaţii, somnolenţa, depresia şi insomnia.

Sfat

Atunci când durerile de cap se calmează odată cu venirea ploii după o zi însorită, spre exemplu, mergi la doctor şi spune-i cu ce te confrunţi.

Ce declanşează meteosensibilitatea

Prima pe listă este temperatura, care afectează în special persoanele cu boli de inimă şi afecţiuni reumatismale. Frigul determină vasoconstricţia circulaţiei periferice şi opreşte pierderea căldurii. Dar acest proces va produce, uneori, e drept, dureri la nivelul extremităţilor, mâini şi picioare.

La cald, în organism se produce vasodilataţie, iar valorile tensiunii arteriale pot începe să scadă. În această situaţie este posibil să apară dureri în dreptul inimii.

Presiunea atmosferică are şi ea o influenţă majoră în ceea ce priveşte sensibilitatea meteorologică.

Practic, presiunea atmosferică afectează gradul de oxigenare a sângelui şi circulaţia sangvină. Când este scăzută, presiunea atmosferică accelerează bătăile inimii şi determină o uşoară creştere a tensiunii arteriale.

De regulă, acest fenomen este întâlnit la altitudini mai mari, de exemplu atunci când urcăm pe munte. Când presiunea atmosferică este crescută ea determină scăderea frecvenţei respiraţiei, a bătăilor cardiace şi favorizează oxigenarea sângelui.

Cine este mai sensibil la schimbările de vreme

Potrivit statisticilor, simptomele de meteosensibilitate apar în mare parte la femei, acestea fiind de trei ori mai predispuse să sufere de această dependenţă comparativ cu bărbaţii.

De regulă, cele mai afectate sunt persoanele care petrec mult timp în spaţii închise, bolnavii cu tulburări mintale, reumaticii şi pacienţii cu afecţiuni cardiace.

Reţine

Simptomele determinate de sensibilitatea condiţiilor meteorologice sunt mai intense şi produc o stare mai accentuată de disconfort atunci când sunt precipitaţii, în special vreme ploioasă.