Efectele fumatului asupra rinichilor

1 2 jpg jpeg

Fumatul chiar dacă nu este excesiv, lasă urme asupra tuturor organelor, iar rinichii nu par a fi deloc feriţi de acest viciu. Insuficienţa renală cronică este o afecţiune ce poate fi provocată de fumat mai ales atunci când rinichii nu mai funcţionează aşa cum trebuie.

Pe lângă faptul că el fluidifică lichidele din organism şi filtrează toxinele care mai apoi sunt eliminate prin intermediul urinei. Dacă în corp sunt prezente din ce în ce mai multe toxine apare insuficienţa renală cronică şi odată cu ea creşte nivelul de electroliţi şi fluide din organism.

Tot fumatul este responsabil şi pentru prezenţa radicalilor liberi în corpul tău, fapt care va contribui substanţial la apariţia diferitelor forme de cancer, boală grea ce are consecinţe destul de grele asupra rinichilor.

Obiceiuri care afectează rinichii

Sigur ţi s-a întâmplat şi nu doar o dată să ai nevoie să mergi la baie, dar să fii prins într-o anumită sarcină la serviciu, amânând dusu-l la toaletă. Ei bine, aceasta este cea mai mare greşeală pe care o poţi face, deoarece astfel favorizezi instalarea infecţiilor urinare.

Nu îţi este sete pe parcursul zilei, deci nu bei apă suficientă. Un alt obicei cu consecinţe majore asupra bunei funcţionari a rinichilor tăi. Fără apă suficientă toxinele se depund und găsesc ele de cuviinţă, îngreunând cu mult activitatea rinichilor care în cele din urmă va dezvolta anumite afecţiuni.

Îţi place cafeaua, dar niciodată nu o bei alături cu un pahar cu apă şi întotdeauna sari peste o ceaşcă de cafea?

Află mai multe despre bolile de rinichi AICI

Foarte rău, cafeaua te ajută să fii mai vigilent atunci când o consumi cu moderaţie, altfel va ajuta la creşterea nivelului de calciu din urină, contribuind la formarea pietrelor la rinichi.

Eşti un carnivor declarat, iar carnea roşieeste preferata ta? Nici o problemă, dar trebuie să punctăm faptul că rinichii joacă un rol important în metabolizarea şi eliminarea azotului existent în alimentele proteice. Cu cât consumul de carne este mai mare cu atât rinichii sunt obligaţi să muncească mai mult.

La toate aceste obiceiuri gândeşte-te că mai vine şi runda de tutun, care nu face nimic altceva decât să îngreuneze şi mai mult activitatea rinichilor.

Tratarea rinichilor

Orice fel de tratament se recomandă pentru a împiedica boala să avanseze, fiind important a se cunoaşte stadiul în are se află organele tale atunci când te prezinţi la medic.

Trebuie menţionat că atunci când unul dintre rinichi nu mai este funcţional îl va atrage şi pe celălalt după el, ajungându-se în felul acesta la dializă sau transplant renal.

Atenţie!

Afecţiunea de insuficienţă renală cronică poate fi fatală în cele mai multe cazuri.

Această afecţiune poate să se formeze şi în urma rinichilor polichişti, prostată măritî, diabet, obezitate, istoric familial, obstrucţionarea tractului urinar sau orice tip de infecţie renală.

Nici fumatul nu este străin de acest diagnostic.

Cele mai cunoscute simptome ale insuficienţei renale de tip cronic sunt greaţa, oboseala, tulburările de somn, pierderea apetitului, slăbiciunea fizică, dureri în zona toracică, dificultăţi de respiraţie.