Dr. Gabriel R├«cu, radioterapeut: ÔÇ×Cancerul uterin nu doareÔÇť

1 2 jpg jpeg

Click! S─ân─âtate: Care sunt primele semne care anun┼ú─â prezen┼úa unui cancer de col uterin? Ele apar ├«nc─â din primul stadiu al bolii? La ├«nceput, cancerul de col uterin este asimptomatic. Primele semne ┼či simptome care alarmeaz─â pacienta apar de obicei c├ónd leziunea progreseaz─â local. Manifest─ârile ini┼úiale constau ├«n: s├óngerare dup─â contact sexual, durere la contact, secre┼úii vaginale mai abundente, uneori cu miros nepl─âcut, cu striuri sangvinolente.

Pe m─âsur─â ce boala progreseaz─â, pot aparea dureri la nivelul pelvisului, care pot iradia c─âtre membrele inferioare sau posteriore, dificult─â┼úi la urinat ┼či contipa┼úie. ├Än stadiile avansate se pot produce comunic─âri cu vezica urinar─â ┼či cu rectul, iar prin vagin se pot exterioriza urin─â ┼či materii fecale.

2 jpg jpeg

În ultima perioadă a fost stabilit ca principal factor ce duce la apariţia celor mai multe cazuri de cancer al colului uterin infecţia cu virusul HPV.

Exist─â anumite tulpini ce prezint─â un risc crescut pentru transformarea malign─â a epiteliului cervical, dintre acestea cele mai importante fiind tulpinile 16 ┼či 18, ├«ns─â nu toate pacientele ce vor avea aceste tulpini vor dezvolta cancer al colului uterin.

Alţi factori ce se asociază frecvent cu cancerul de col uterin sunt: numărul mare de parteneri sexuali, femeile ai căror parteneri au multe partenere, fumatul, o igienă deficitară.

Pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, orice femeie trebuie s─â consulte periodic un medic ginecolog. Examenul Babe┼č Papanicolau trebuie efectuat anual, ├«ns─â trebuie ┼čtiut faptul c─â testul Babe┼č Papanicolau normal nu exclude cancerul de col uterin.

În cazul în care apar sângerări în perioada dintre menstruaţii, secreţii vaginale modificate, sângerare sau durere la contact sexual, trebuie consultat medicul ginecolog.

Exist─â un marker tumoral SCC ce poate fi crescut ├«n cancerul de col uterin, dar acesta nu este specific cancerului de col uterin ┼či nu prezint─â o sensibilitate crescut─â, deci nu poate fi utilizat ca metoda de screening a┼ča cum se dozeaza PSA-ul pentru cancerul de prostat─â.

Pentru cancerul de col uterin nu este dovedită existenţa unei mutaţii genetice transmisibile, astfel că prezenţa în familie a cazurilor de cancer de col sau cu alte localizări nu predispune către această boală.

Click! S─ân─âtate: ├Än cazul ├«n care rezultatul testelor medicale indic─â prezen┼úa unui cancer de col uterin ÔÇô care sunt investiga┼úiile necesare pe care le recomand─â medicul ┼či ├«n urma c─ârora se decide tratamentul potrivit?

Atunci c├ónd la examenul ginecologic se ridic─â suspiciunea unui cancer de col uterin, trebuie efectuat─â o biopsie de la nivelul forma┼úiunii tumorale care s─â confirme suspiciunea ┼či care s─â ne aduc─â informa┼úii despre tipul celulelor tumorale.

Dup─â stabilirea diagnosticului este necesar─â o evaluare a extensiei locale ┼či la distan┼ú─â a bolii. Pentru aceasta, medicul va recomanda s─â se efectueze un examen RMN de pelvis cu substan┼ú─â de contrast ┼či un examen CT de torace ┼či abdomen cu substan┼ú─â de contrast. Dac─â exist─â suspiciuni de afectare a vezicii urinare ┼či a rectului, se recomand─â cistoscopie ┼či rectoscopie.

Tratamentul cancerului de col uterin este combinat, multidisciplinar ┼či include: chirurgie, radioterapie ┼či chimioterapie. Pentru pacientele a c─âror boal─â este limitat─â la nivelul colului, tratamentul poate consta doar ├«n interven┼úie chirurgical─â sau ├«n radioterapie ┼či chimioterapie concomitent.

Uneori, dup─â interven┼úia chirurgical─â poate fi recomandat─â radioterapia ca tratament adjuvant, dac─â examenul histopatologic deceleaz─â factori de risc crescut pentru o recidiv─â local─â. Pentru pacientele a c─âror boal─â dep─â┼če┼čte colul uterin, ├«ns─â nu este foarte avansat─â local, se pot efectua radioterapie ┼či chimioterapie pentru mic┼čorarea volumului tumoral, urmate de interven┼úie chirurgical─â.

At├ót aceste paciente, c├ót ┼či cele cu boal─â avansat─â local pot efectua radioterapie cu o doz─â mai mare, astfel nu se mai intervine chirurgical, iar controlul local poate fi destul de bun. ├Än cazul pacientelor a c─âror boal─â a diseminat (r─âsp├óndit) la distan┼ú─â, tratamentul const─â ├«n chimioterapie.

Tendin┼úa pacientelor este de a schimba radical stilul de via┼ú─â ┼či ├«n special regimul alimentar, ├«ns─â nu exist─â dovezi c─â renun┼úarea la proteinele din carne, un regim f─âr─â glucide, renun┼úarea la produsele din lapte ar ├«mbun─ât─â┼úi rezultatele tratamentului.

Terapia fiind una solicitant─â pentru pacient─â, este important ca aceasta s─â nu se ├«nfometeze ┼či s─â aib─â un regim alimentar variat ┼či s─ân─âtos.

├Än timpul radioterapiei ├«ns─â exist─â tendin┼úa c─âtre accelerarea tranzitului intestinal ┼či apari┼úia meteorismului abdominal ┼či scaunelor diareice, motiv pentru care trebuie evitate alimentele ce fermenteaz─â sau accelereaz─â tranzitul (legume, fructe, m├óncare de fasole, maz─âre etc).

De asemenea, consumul excesiv de antioxidan┼úi (legume ┼či fructe proaspete, preparate naturiste, fresh-uri) ├«n timpul radioterapiei ar putea interfera ├«n mod negativ cu efectul radioterapiei.

├Än ceea ce prive┼čte preven┼úia cancerului de col uterin, probabil cea mai eficient─â metod─â ar fi vaccinarea ├«mpotriva virusului HPV a feti┼úelor ├«naintea ├«nceperii vie┼úii sexuale.

Ca metod─â de depistare precoce, efectuarea periodic─â a consultului ginecologic ┼či a examenului Babe┼č Papanicolau ar duce la diagnosticarea ├«n stadii localizate a cancerului de col uterin, ceea ce ar presupune tratamente mai pu┼úin agresive ┼či o rat─â de vindecare mai mare pentru aceste paciente.

Trebuie avut ├«n vedere faptul c─â aceast─â boala ÔÇ×nu doareÔÇť dec├ót atunci c├ónd evolu┼úia local─â este avansat─â, din acest motiv femeile nu ar trebui s─â ├«nt├órzie prezentarea la ginecolog dac─â observ─â modific─âri ale secre┼úiei vaginale sau s├óngerare vaginal─â anormal─â.

Un examen Babe┼č Papanicolau normal nu exclude cancerul de col uterin. Diagnosticul de certitudine ├«l pune biopsia de la nivelul leziunilor suspecte ale colului uterin.