Dinţi sensibili? Iată principalele cauze

1 2 jpg jpeg

Aceast─â problem─â afecteaz─â aproximativ 70% din popula┼úia globului ┼či se manifest─â printr-o durere accentuat─â la nivelul din┼úilor atunci c├ónd ace┼čtia sunt expu┼či alimentelor foarte calde sau foarte reci. ├Än cazuri extreme, chiar ┼či o simpl─â ├«nghi┼úitur─â de ap─â poate crea un disconfort accentuat.

Sensibilitatea dentară este cauzată de expunerea treptată a părţii mai moi a dintelui, situată sub smalţul dintelui, care poartă numele de "dentină".

Dentina este str─âb─âtut─â de mici canale (canalicule) ce con┼úin termina┼úii nervoase ┼či sunt pline cu fluid. Atunci c├ónd m├ónc─âm sau bem alimente ┼či b─âuturi fierbin┼úi, reci sau dulci, ele pot face acest fluid s─â se mi┼čte. Ca r─âspuns la mi┼čcarea fluidului din canalicule, termina┼úiile nervoase reac┼úioneaz─â prin declan┼čarea unei senza┼úii bru┼čte de disconfort sau unei dureri scurte, ascu┼úite.

Iat─â care sunt cei mai comuni factori ce pot cauza sensibilitatea dentar─â!

Periajul dentar agresiv

Obiceiurile ce ┼úin de igiena dentar─â, cum ar fi periajul prea frecvent, prea puternic sau cu o periu┼ú─â cu peri duri, pot uza ├«n timp smal┼úul din┼úilor. Ele pot cauza ┼či retragerea gingiilor, care duce la o expunere ┼či mai mare a dentinei.

Gingivita

Atunci c├ónd ┼úesutul din care este format─â gingia este inflamat ┼či sl─âbit de gingivit─â (o afec┼úiune a gingiei) este posibil s─â suferi de sensibilitatea gingiilor, put├ónd resim┼úi sensibilitatea dentar─â deoarece o suprafa┼ú─â mai mare din dentina de la r─âd─âcina dintelui este expus─â.

Bruxism

Dac─â scr├ó┼čne┼čti din din┼úi ├«n somn sau str├óngi din din┼úi ├«n timpul zilei este posibil s─â provoci uzura smal┼úului ┼či expunerea stratului de dentin─â de sub acesta.

Retragerea gingiilor

Retragerea gingiei din apropierea unui dinte sensibil, cauzat─â de afec┼úiuni cum ar fi o boal─â care afecteaz─â gingia, poate conduce la expunerea dentinei dintelui ┼či st─â la baza sensibilit─â┼úii dentare. ┼×i periajul prea puternic sau prea frecvent al din┼úilor poate duce la retragerea gingiilor.

Albirea dinţilor

80% din pacien┼úii care urmeaz─â un tratament de albire a din┼úilor vor suferi ulterior de sensibilitate dentar─â. Cele mai uzuale ingrediente pentru albirea din┼úilor sunt peroxidul de hidrogen ┼či peroxidul de carbamid─â, despre care se ┼čtie c─â determin─â sensibilitatea dentar─â prin penetrarea smal┼úului din┼úilor.

Eroziunea acid─â

B─âuturile carbogazoase, sucurile de fructe, vinul, ceaiurile din fructe, anumite fructe ┼či legume ┼či o┼úetul balsamic con┼úin acizi care pot sl─âbi smal┼úul din┼úilor ┼či conduce la uzura acestora.

Consumul de alimente sau băuturi acide de 4 sau mai multe ori pe zi poate conduce la riscul de apariţie a eroziunii acide.

Dacă nu este tratată, această afecţiune, cunoscută sub numele de ,,uzură acidă" sau ,,eroziune acidă" poate conduce la apariţia durerilor de dinţi, la decolorarea sau îngălbenirea dinţilor sau la apariţia de dinţi transparenţi, subţiaţi.

Apa de gur─â

Apa de gur─â ajut─â ├«ntr-adev─âr la p─âstrarea igienei gurii, ├«ns─â con┼úinutul ei acid duce ├«n timp la eroziunea smal┼úului din┼úilor ┼či la sensibilitate dentar─â, ├«n cele din urm─â.