Din ce cauză apar durerile la ovulaţie

1 2 jpg jpeg

În perioada cuprinsă între două menstruaţii este perioada ovulaţiei în care fertilitatea femeii este crescută, deseori în acest interval pot apărea dureri asemănătoare unui junghi sau unui uşor spasm ce se poate transforma într-un disconfort sever ce durează până la câteva minute. Se resimte într-o parte a abdomenului ce poate varia de la lună la lună în funcţie de ovarul care eliberează ovulul. Există posibilitateasă te confrunţi chiar şi cu sângerări vaginale sau greaţă în această perioadă în special dacă durerea resimţită este foarte puternică.

Cum recunoşti durerea la ovulaţie?

În timp ce un ovul se dezvoltă în ovar, va fi înconjurat de un lichid folicular, ce va fi eliberat în perioada ovulaţiei împreună cu ovulul şi o oarecare cantitate de sânge. Chiar dacă nu se poate preciza cu exactitate motivul durerii din această perioadă mai mulţi medici susţin că tocmai această cantitate de lichid folicular sau sângele pot irita peretele cavităţii abdominale, astfel apărând durerea de la ovulaţie. Imediat cum ovulul a fost eliminat durerea dispare.

De regulă ovulaţia apare la 2 săptămâni după prima zi menstruală, astfel că dacă ţii cont de aceste date este foarte simplu să recunoşti fenomenul. Ţine un carneţel al menstruaţiei tale în care să notezi toate modificările ce apar pe parcursul unui ciclu menstrual şi mai ales notează zona în care simţi disconfortul.

Medicul ginecolog poate stabili în urma unui examen medical dacă durerile cu acre te confrunţi sunt de altă natură cum ar fi endometrioza sau existenţa unui chist ovarian.

Găseşti tot ce trebuie să ştii despre endometrioză AICI

Durerea dispare de la sine

În general o astfel de durere trece de la sine într-un maxim de 24 de ore fără a apela la nici un fel de tratament. În cazul în care disconfortul creat este foarte mare un ibuprofen ar trebui să fie soluţia salvatoare sau o pernă încălzită şi aplicată pe abdomen ori o baie fierbinte.

Adesea a fost observat fenomenul ca pe parcursul administrării de contraceptive orale, aceste durere să nu apară, deoarece aceste contraceptive previn ovulaţia.

Cum recunoşti ovulaţia?

Cea mai simplă metodă este cea a calendarului, astfel notează prima zi a menstruaţiei şi ziua în care a încetat sângerarea. Repetând acest exerciţiu lunar vei putea observa cum funcţionează organismul tău mai bine.

La jumătatea fiecărei luni are loc eliberarea ovulului, perioada favorabilă concepţiei. În cazul în care ovulul este fecundat şi se fixează în uter nu va mai exista o menstruaţie luna viitoare. Dacă fecundarea nu a avut loc după un interval de maxim 14 zile ovulul este eliminat împreună cu mucoasa uterină.

Nu evita şi nu amâna vizita la medicul specialist, de cele mai multe ori un consult poate să te pună în temă cu eventualele modificări ce apar cu privire la sănătatea aparatului reproducător feminin.

Ţine cont şi de faptul că inclusiv dieta joaca un rol important în buna funcţionare a organismului tău, astfel că este necesar să îţi iei din alimentaţie toţi nutrimenţii şi toate vitaminele.