De la fumatul pasiv se pot face exact acelea┼či boli ca ┼či ├«n cazul fumatului activ

1 2 jpg jpeg

Insuficien┼úa renal─â cronic─â este o afec┼úiune ce poate fi provocat─â de fumat mai ales atunci c├ónd rinichii nu mai func┼úioneaz─â a┼ča cum trebuie. Tot fumatul este responsabil ┼či pentru prezen┼úa radicalilor liberi ├«n corpul t─âu, fapt care va contribui substan┼úial la apari┼úia diferitelor forme de cancer, boal─â grea ce are consecin┼úe destul de grele asupra rinichilor. Se pare totu┼či c─â nici nefum─âtorii nu sunt proteja┼úi de bolile pe care le au fum─âtorii.

ÔÇŁDin punct de vedere al raportului fumat activ/fumat pasiv, fum─âtorul pasiv face exact acelea┼či boli ca ┼či fum─âtorul pasiv. Desigur c─â riscurile sunt cuantificabile, ├«n func┼úie de num─ârul de ┼úig─âri care se fumeaz─â ├«n incinta respectiv─â, c├ó┼úi metri cubi are spa┼úiul, c├ó┼úi fum─âtori sunt ├«n spa┼úiul respectiv, precum ┼či durata de expunereÔÇť, explic─â prof. dr Florin Mih─âl┼úan, despre fumatul pasiv.

ÔÇŁCeea ce trebuie s─â ┼čti┼úi pentru c─â, probabil, industria tutunului are alte mesaje este c─â ├«n niciun caz nu exist─â o ventila┼úie perfect─â, protectiv─â, pentru fum─âtorul pasiv ├«n aceste incinte. Nu s-a descoperit acest lucru ┼či nu exist─â. De aceea aceast─â lege antifumat ├«┼či face aceast─â datorie sf├ónt─â de a proteja fum─âtorii pasivi, acei oameni nevinova┼úi care pl─âtesc tributuri similare. Bolile ┼či riscul de boal─â pentru ace┼čtia penduleaz─â ├«ntre 30-35% dac─â vorbim de cancer pulmonar, de boli obstructive, de criz─â de astm sau de alte afec┼úiuni induse de bolile respiratoriiÔÇť, a mai ad─âugat medicul pneumolog, conform Adev─ârul.