De ce nu mai scap de tuse?
Oricine tuşeşte din când în când. O simplă răceală, de exemplu, este de multe ori însoţită de o tuse care durează maximum o săptămână. Dacă însă această perioadă se prelungeşte, se poate vorbi de faza cronică a bolii şi este bine să faci un control medical imediat.
Poate ascunde afecţiuni severe
Atunci când tusea este însoţită de întreruperi ale respiraţiei şi de anxietate este semnul unui astm bronşic, iar dacă ai şi febră ridicată (39-40 grade Celsius) poţi fi afectat de o pneumonie. Bronhopneumopatia cronică obstructivă, dar şi sindromul de reflux gastroesofagian sau anumite medicamente folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale pot fi asociate cu tusea cronică.
Nu ignora simptomele asociate!
În cazuri severe, tusea poate fi asociată cu febră, întreruperea respiraţiei, dureri în piept sau chiar cu sângerare. Astfel, dacă simptomul persisită şi nu cedează la tratamentul cu antitusive poate fi vorba de o tuberculoză. În cazul persoanelor de peste 40 de ani, tusea cronică poate fi prima fază a unui cancer pulmonar sau a unei insuficienţe cardiace.
Depresia, o cauză mai puţin cunoscută
Un studiu recent realizat la Universitatea din Massachusetts, SUA, arată că tusea afectează un număr semnificativ mai mare de femei decât de bărbaţi. Cercetătorii au observat că acestea se prezintă mult mai frecvent la medic cu tuse cronică asociată cu dureri de cap, greutate în respiraţie şi greaţă. Tot în cazul femeilor s-a observat o cauză psihogenă a tusei apărută ca un tic nervos sau a unei tulburări emoţionale, precum anxietatea sau depresia.
Atenţie fumători!
Fumul de ţigară conţine substanţe chimice care irită căile respiratorii şi plămânii. Când un fumător inhalează acest fum, organismul încearcă să se protejeze prin tuse. Acest tip de tuse este, de obicei, rezultatul îngroşării mucusului de la nivelul bronhiilor inferioare. Astfel, fumătorii sunt mai expuşi infecţiilor şi iritaţiilor. De aceea, dacă fumezi şi tusea durează mai mult decât în mod normal, apare mai frecvent, are caracter diferit şi este însoţită de o expectoraţie mai abundentă sau în care apar sângerări, trebuie să te prezinţi urgent la medic. Aceste simptome sunt semn de bronhopneumopatie cronică obstructivă, emfizem pulmonar, bronşită cronică sau cancer pulmonar. Tusea la fumători este un semn că plămânii încearcă să se cureţe, iar renunţarea la fumat este singura metodă prin care acest simptom poate fi combătut.
Cere sfatul medicului!
Primul pas în tratamentul tusei cronice este identificarea cauzei. Medicul va face o serie de examinări care includ radiografie pulmonară şi teste de funcţionare a plămânilor. În urma acestora şi pe baza istoricului medical al pacientului, se va stabili tratamentul.