De ce ni se umfl─â picioarele?

1 2 jpg jpeg

Edemele reprezint─â o acumulare excesiv─â de lichide ├«n organism. Ele apar ├«n urma unor dezechilibre ├«ntre lichidele pe care le inger─âm ┼či cele pe care le pierdem. Edemele de la nivelul membrelor inferioare sunt favorizate mai ales de surplusul de greutate corporal─â, de sedentarism (sistemul limfatic nu mai dreneaz─â suficient de bine, duc├ónd la re┼úinerea apei ├«n ┼úesutul cutanat) ┼či de modific─ârile hormonale (estrogenul are un rol important ├«n procesele de metabolizare a apei ├«n ┼úesuturi). Edemele pot fi ├«ns─â ┼či semnul prezen┼úei unor probleme de s─ân─âtate (hipertensiune, sindroame coronariene acute, cardiomiopatii). Sarea, principalul incriminat Alimenta┼úia bogat─â ├«n sare favorizeaz─â reten┼úia de lichide, de aceea este indicat ca aportul de sare s─â nu fie mai mare de ┼čase grame pe zi, potrivit recomand─ârilor Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii. De re┼úinut este faptul c─â unele produse, precum mezelurile, conservele ┼či br├ónzeturile, p├óinea ┼či biscui┼úii, au un con┼úinut ridicat de sare, de aceea este de preferat s─â fie evitate de c─âtre persoanele cu edeme.

Mai poţi citi:

- Totul despre sindromul picioarelor nelini┼čtite

- 5 sfaturi ca s─â nu mai ai picioare obosite

- Preg─âte┼čte-┼úi picioarele pentru var─â!

La r├óndul lor, ┼či hormonii sunt implica┼úi ├«n procesul de reten┼úie a apei ├«n corp. Astfel, schimb─ârile hormonale specifice perioadei premenstruale pot favoriza reten┼úia hidric─â. Speciali┼čtii sus┼úin c─â estrogenul ar favoriza acest lucru.

De asemenea, administrarea anticoncepţionalelor a fost asociată cu retenţia de lichide. Femeilor care se confruntă cu această problemă le sunt recomandate pilulele care conţin drospirenonă, componentă cu efect antimineralocorticoid (împiedică retenţia hidrică).

Diureticele ajut─â la eliminarea apei ┼či a s─ârii din organism. Prescrise ┼či pentru sc─âderea tensiunii arteriale, diureticele sunt administrate mai ales pentru combaterea edemelor de la nivelul picioarelor.

├Äns─â, diureticele stimuleaz─â ┼či eliminarea calciului ┼či potasiului. Din acest motiv, ele trebuie administrate numai la indica┼úia medicului.