De ce ne doare spatele

1 2 jpg jpeg

Durerea de spate poate fi de tip inflamator (survenind ├«n special noaptea sau diminea┼úa) sau mecanic (declan┼čat─â de diverse mi┼čc─âri ┼či care se reduc ├«n intensitate dup─â administrarea de medicamente antalgice). Exist─â numero┼či factori care duc la apari┼úia durerilor de spate.

ÔÇ×Pot fi implicate o mul┼úime de structuri ale coloanei vertebrale. ├Än majoritatea cazurilor este vorba despre o entors─â ligamentar─â sau o ├«ntindere muscular─â (60 ÔÇô 70%), urmat─â de afec┼úiuni degenerative (uzur─â) ale micilor articula┼úii sau discuri intervertebrale, o hernie de disc, o fractur─â, tasare vertebral─â datorat─â osteoporozei, ├«ngustarea canalului vertebral la v├órstnici etc.ÔÇŁ, explic─â medicul ortoped Codrin Huszar. Traumatismele sau loviturile O lovitur─â sau un accident poate afecta mu┼čchii spatelui, cauz├ónd dureri de tip spasme musculare sau iritarea nervilor. Leziunile care pot provoca aceste tipuri de disconfort sunt frecvente ├«n timpul eforturilor fizice precum practicarea unui sport. Simplul fapt de apucare a unui obiect aflat la ├«n─âl┼úime ┼či ridicarea unei greut─â┼úi pot produce durere de spate. Hernia de disc Aceasta apare ├«n urma fisur─ârii unui disc intervertebral, ceea ce duce la comprimarea unor structuri nervoase. Hernia de disc apare pe m─âsura ├«mb─âtr├ónirii, pentru c─â se pierde din lichidul care asigur─â flexibilitatea discurilor vertebrale, dar ┼či ├«n urma unor traumatisme, a eforturilor fizice intense sau a pozi┼úiilor incorecte, care suprasolicit─â coloana. Artrita ┼či artroza Spondilita anchilozant─â, o form─â de artrit─â ├«nt├ólnit─â frecvent la v├órste tinere, se manifest─â prin inflama┼úia articula┼úiilor vertebrale, care poate duce inclusiv la ├«n┼úepenirea coloanei. Pe m─âsura ├«naint─ârii ├«n v├órst─â, se instaleaz─â artroza, din cauza uzurii articula┼úiilor, afect├ónd ├«n mare m─âsur─â vertebrele ┼či articula┼úiile vertebrale, ceea ce duce la apari┼úia durerilor de spate. Greutatea ├«n exces Se estimeaz─â c─â peste jum─âtate dintre persoanele obeze se confrunt─â cu lombalgii. Surplusul de kilograme are efecte nefaste nu numai asupra articula┼úiilor genunchiului, ci ┼či asupra celor ale coloanei. Acest lucru se explic─â prin faptul c─â discurile intervertebrale sunt supuse unui efort suplimentar. Pozi┼úia incorect─â Orele ├«ntregi petrecute la birou ┼či pozi┼úia incorect─â (├«ncovoierea spatelui) sunt alte cauze ale lombalgiilor. Potrivit unei statistici, 42% dintre angaja┼úii rom├óni acuz─â ├«n fiecare an dureri de spate din cauza condi┼úiilor de munc─â. Persoanele care se reg─âsesc ├«n aceast─â situa┼úie trebuie s─â fac─â pauze de 10 minute la fiecare or─â.

Spatele trebuie ┼úinut drept, iar biroul ┼či monitorul este bine s─â fie amplasate la o ├«n─âl┼úime potrivit─â, astfel ├«nc├ót s─â se evite pozi┼úia aplecat─â. De asemenea, este indicat s─â se evite pozi┼úia picior peste picior, pentru c─â ├«ngreuneaz─â circula┼úia s├óngelui, ceea ce d─âuneaz─â coloanei vertebrale.

Lipsa activit─â┼úii fizice sl─âbe┼čte mu┼čchii abdominali ┼či favorizeaz─â inflama┼úia articular─â. Rezultatul: presiunea asupra coloanei vertebrale se accentueaz─â, put├ónd cauza dureri de spate. Iat─â un alt motiv pentru care este bine s─â facem zilnic exerci┼úii u┼čoare.

Este bine de ┼čtiut c─â efortul fizic intens d─âuneaz─â coloanei. De aceea, sportivii de performan┼ú─â ┼či cei care au activit─â┼úi ce presupun ridicarea de greut─â┼úi se pl├óng mai des de dureri de spate.

Petrecem o treime din via┼ú─â dormind, de aceea este important s─â avem o saltea adecvat─â. Speciali┼čtii spun c─â salteaua ar trebui s─â fie nici prea moale, dar nici prea dur─â. De asemenea, aceasta trebuie ├«nlocuit─â la 10 ani sau c├ónd ├«┼či pierde fermitatea, d├óndu-ne senza┼úia c─â ne ad├óncim ├«n ea.

Jum─âtate dintre gravide se confrunt─â cu dureri de spate. ├Än aceast─â situa┼úie, sunt de ajutor exerci┼úiile u┼čoare, men┼úinerea dreapt─â spatelui (arcuirea pune presiune pe coloan─â), dormitul pe o parte, evitarea tocurilor, a ridic─ârii de obiecte grele ┼či a mi┼čc─ârilor bru┼čte.

Durerea de spate mai poate fi cauzat─â de pozo┼úia incorect─â la volan, de stres (care duce la apari┼úia contrcaturilor musculare) ┼či de osteoporoz─â. Alteori, de┼či durea se resimte la nivelul spatelui, ea provine, de fapt, de la organele interne: bil─â, ficat (colici hepatice), rinichi, inim─â (infarct), pancreas sau pl─âm├óni.