De ce apare şi cum tratezi herpesul

2 jpg jpeg

Care sunt simptomele

În cazul herpesului oral (HSV-1) apar vezicule pe buze şi în jurul acestora, dar se pot extinde şi spre alte zone ale feţei. Există şi cazuri când acestea pot fi localizate şi în alte părţi ale corpului, ca de exemplu pe degete. Pot apărea chiar şi pe limbă. În cazul herpesului genital (HSV-2), veziculele pot fi însoţite de scurgeri vaginale de culoare închisă, de usturimi la urinare.

În ambele situaţii persoanele infectate pot avea simptome asemănătoare cu cele ale răcelii: febră, dureri musculare, dureri în gât, cât şi umflarea ganglionilor limfatici.

Când apare herpesul

Virusul Herpes Simplex de tip 1 apare cel mai frecvent în perioada copilăriei şi adolescenţei. Se poate transmite prin sărut, prin simpla atingere a pielii ori prin folosirea de balsam de buze, în comun cu o persoană care are virusul activ. Odată ce o persoană a fost infectată cu HSV-1 sau cu HSV-2, virusul rămâne pentru totdeauna în organism. Femeile, mai predispuse la herpes genital

Herpesul genital se transmite cel mai adesea prin contact sexual, dar şi prin folosirea aceluiaşi prosop în comun cu alte persoane infectate.

Mai predispuse la această afecţiune, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Americane de Dermatologie, sunt femeile şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea, cu cât numărul partenerilor sexuali este mai mare, cu atât creşte şi pericolul de infectare.

Herpesul genital poate fi cauzat atât de Virusul Herpes Simplex 1, cât şi de Virusul Herpes Simplex 2. Cel mai mare risc de infecţie este atunci când are loc erupţia cutanată, însă virusul poate fi transmis de la o persoană la alta şi în perioadele dintre pusee.

Metode de tratament

Este important să menţii o igienă riguroasă a zonei afectate. Poartă lenjerie intimă din bumbac, comodă. De asemenea, este important să foloseşti obiecte de igienă proprii.

De cele mai multe ori, infecţia cu virusul herpetic necesită tratament numai pe durata puseelor, când apare leziunea pe piele. Cel mai recomandat medicament în această situaţie este aciclovirul, un antiviral puternic, recomandat în ambele tipuri de infecţii.