Cum ţii microbii la distanţă. VIDEO

1 2 jpg jpeg

Locurile calde ┼či umede sunt mediile cele mai favorabile dezvolt─ârii microorganismelor. De aceea, baia ┼či buc─ât─âria necesit─â cur─â┼úenie ┼či dezinfectare regulat─â. Chiar dac─â par curate, pe unele suprafe┼úe pot exista diver┼či germeni. Aten┼úie ├«ns─â la abuzul de produse chimice pentru cur─â┼úenie, pentru c─â acestea pot provoca unele reac┼úii alergice sau chiar astm. Ca alternativ─â, pot fi folosite cu succes o┼úetul ┼či, mai ales, apa ┼či s─âpunul.

Cum ţii microbii la distanţă - spală-te cât mai des pe mâini!

Palmele sunt un adev─ârat cuib pentru microbi. De aceea, sp─âlarea m├óinilor cu ap─â cald─â ┼či s─âpun este esen┼úial─â ├«nainte ┼či dup─â luarea mesei ┼či folosirea WC-ului, ├«nainte de prepararea m├ónc─ârii, dup─â contactul cu animale ┼či dup─â intrarea ├«n cas─â. Unele boli, precum hepatita A sau diareea, pot fi prevenite prin simpla sp─âlare a m├óinilor. C├ónd acest lucru nu poate fi realizat, o solu┼úie temporar─â o reprezint─â ┼červe┼úelele umede ┼či gelurile antibacteriene. De asemenea, dup─â sp─âlarea m├óinilor ├«n locurile publice, nu este indicat─â atingerea robinetelor ┼či a clan┼úelor dec├ót cu ajutorul unui ┼červe┼úel de h├órtie.

Folose┼čte aburii la cur─â┼úenia casei

Aparatele de cur─â┼úat cu aburi au avantajul c─â nu folosesc produse chimice ┼či permit eliminarea murd─âriei din locurile greu accesibile. Aceste aparate sunt ideale nu numai pentru baie ┼či buc─ât─ârie, ci ┼či pentru cur─â┼úarea fotoliilor, a canapelelor ┼či a tapiseriei scaunelor, locuri predilecte pentru acarieni. De asemenea, aspiratorul clasic poate fi ├«nlocuit cu aspiratorul cu aburi, foarte util pentru cur─â┼úarea ┼či igienizarea covoarelor ┼či mochetelor, ├«n care se acumuleaz─â praful.

Atenţie la rezervoarele de microbi!

Frigiderul, capacul de WC, tastatura, mouse-ul, clan┼úa u┼čii, blaturile ┼či mesele de buc─ât─ârie, biroul de la serviciu, ├«ntrerup─âtorul de lumin─â sunt doar c├óteva dintre locurile populate cu foarte mul┼úi microbi. De aceea, ele trebuie sp─âlate ┼či dezinfectate. Frigiderul trebuie cur─â┼úat s─âpt─âm├ónal cu ap─â ┼či o┼úet, iar pentru celelalte pot fi folosite solu┼úii dezinfectante. Capacul de toalet─â necesit─â, pe l├óng─â cur─â┼úare, ┼či detartraj (├«nl─âturarea tartrului) ┼či dezinfectare. ┼×i bure┼úelele folosite pentru machiaj (fond de ten, farduri) se pot transforma ├«n depozite de microbi, de aceea este necesar─â sp─âlarea lor s─âpt─âm├ónal─â cu ap─â c─âldu┼ú─â ┼či s─âpun.

Cum ţii microbii la distanţă - curăţă filtrele aparatelor de ventilare

Sistemele de ventila┼úie folosite ├«n majoritatea birourilor ┼či magazinelor, precum ┼či ├«n locuin┼úe, pot favoriza transmiterea unor microbi care cauzeaz─â ├«mboln─âviri, inclusiv r─âceli u┼čoare. Din cauza umidit─â┼úii, filtrele pot deveni un loc prielnic de dezvoltare a mucegaiului ┼či a bacteriilor. De aceea, pentru a nu pune ├«n pericol s─ân─âtatea, filtrele aparatelor de ventilare trebuie cur─â┼úate periodic. De asemenea, aerisirea zilnic─â a camerelor ajut─â la eliminarea unor microbi.

Precau┼úie ┼či ├«n cazul sugarilor

├Änainte de fiecare folosire, biberoanele necesit─â sterilizare. ├Änainte de acest proces, biberoanele ┼či tetinele se spal─â cu ap─â cald─â ┼či detergent lichid, dup─â care se cl─âtesc foarte bine. Cea mai folosit─â este metoda clasic─â: biberoanele ┼či tetinele se pun ├«n ap─â clocotit─â ┼či se las─â 20 de minute. Alte procedee sunt sterilizarea la rece (cu ajutorul unor solu┼úii sau capsule) ┼či cu aburi, care necesit─â achizi┼úionarea unui aparat special.