Cum te ajută asociaţiile de pacienţi

1 2 jpg jpeg

De cele mai multe ori, bolnavii ├«nscri┼či ├«n asocia┼úiile de pacien┼úi primesc ajutor din partea acestora atunci c├ónd nu pot de unii singuri ┼či nu ┼čtiu cum pot s─â beneficieze de drepturile pe care le au. Asocia┼úia de pacien┼úi poate s─â ofere bolnavului mai multe informa┼úii despre afec┼úiunea pe care acesta o are, despre tratamentul bolii ┼či, ├«n func┼úie de caz, despre condi┼úiile de spitalizare.

De asemenea, pacien┼úii se pot interesa despre cum se pot ob┼úine medicamentele ┼či aparatele necesare vindec─ârii.

Gratuit, aparate de testarea glicemiei

La asocia┼úiile de pacien┼úi, bolnavii de diabet pot primi consiliere informa┼úional─â, educa┼úional─â ┼či psihologic─â sau chiar pot fi reprezenta┼úi ├«n fa┼úa autorit─â┼úilor.

Spre exemplu, afl─â informa┼úiile necesare pentru ├«ncadrarea ├«n grad de handicap de la Serviciul Public Local de Asisten┼ú─â Social─â ┼či le ofer─â apoi, la cerere, pacientului. ÔÇ×De asemenea, diabeticii sunt integra┼úi ├«n grupuri de suport, unde pot schimba experien┼úe privind via┼úa cu aceast─â boal─â, pot primi materiale educa┼úionale, aparate de glicemie gratuite ┼či pot participa la campanii de testare a glicemiei ┼či a hemoglobinei glicozilate, at├ót ├«n zone urbane, c├ót ┼či ruraleÔÇť, spune Maria Mesaro┼č, pre┼čedinte al Federa┼úiei Asocia┼úiilor Diabeticilor din Rom├ónia ┼či pre┼čedinte al Funda┼úiei ÔÇ×Speran┼úa DiabeticilorÔÇť din Turda.

Dac─â suferi de o afec┼úiune cronic─â sau ┼čtii pe cineva bolnav, consult─â lista cu asocia┼úii de pacien┼úi din Rom├ónia, unde po┼úi primi ajutor www.asociatiidepacienti.ro. Po┼úi ob┼úine protec┼úie social─â

Pentru a te ├«nscrie ├«ntr-o asocia┼úie de pacien┼úi, este nevoie de o simpl─â cerere de aderare, dar ├«n unele asocia┼úii, cum este Asocia┼úia Transplanta┼úilor din Rom├ónia, po┼úi deveni ┼či membru ├«n structura administrativ─â, contra unei sume de 30 de lei anual.

Amali Teodorescu, unul dintre reprezentan┼úii Asocia┼úiei Transplanta┼úilor din Rom├ónia (ATR www.e-transplant.ro), ne-a sintetizat care sunt cele mai importante ac┼úiuni pe care le face ATR pentru pacien┼úii ├«nscri┼či ├«n organiza┼úie.

ATR semnaleaz─â ┼či propune la Ministerul S─ân─ât─â┼úii ┼či la Casa Na┼úional─â de Asigur─âri de S─ân─âtate (CNAS) situa┼úii ┼či solu┼úii pentru ajust─ârile legislative necesare asigur─ârii medica┼úiei imunosupresoare permanente, cu compensare 100% ┼či conform prescrip┼úiei medicului specialist din centrele de transplant pentru pacient.

Se ofer─â informa┼úii de interes ┼či consultan┼ú─â pentru membri, dar ┼či pentru cei din afara asocia┼úiei, dac─â se solicit─â ajutorul, pe domeniu legislativ (Ministerul S─ân─ât─â┼úii, CNAS, protec┼úie social─â). De asemenea, aceast─â asocia┼úie organizeaz─â campanii pro donare.