Cum stai cu tensiunea?

1 2 jpg jpeg

C├ónd a venit din Sighi┼čoara ├«n Bucure┼čti, era doar o t├ón─âr─â dornic─â s─â-┼či construiasc─â o carier─â frumoas─â ├«n ┼×tiin┼úele Economice.

┼×i a reu┼čit. Anii au trecut ┼či timpul ┼či-a pus amprenta ┼či pe s─ân─âtatea Aurorei. ├Än tinere┼úe, avea tensiunea mic─â. Un control de rutin─â al tensiunii, c├ónd avea ├«n jur de 50 de ani, a f─âcut-o s─â tresar─â pu┼úin: tensiometrul ar─âta cifra 14 ┼či asta nu era pu┼úin lucru, pentru c─â se ┼čtia o hipotensiv─â.

Pu┼úin mai t├órziu, a primit un diagnostic la care nu se a┼čtepta. O anemie ├«i d─âdea b─ât─âi de cap ┼či sÔÇĹa cam speriat. Pe fondul problemelor de s─ân─âtate, Aurora a f─âcut hipertensiune. Cititoarea noastr─â nu a stat pe g├ónduri ┼či a luat unele m─âsuri.

Are acas─â un tensiometru

Hipertensiunea arterial─â a responsabilizat-o pe cititoarea noastr─â. ├Än prezent, ea urmeaz─â cu sfin┼úenie tratamentul recomandat de medicul cardiolog Alina Lemeni, de la clinica ÔÇ×PolisanoÔÇŁ, din Bucure┼čti.

Are ┼či un tensiometru cu care ├«┼či m─âsoar─â tensiunea acas─â ┼či spune c─â nu a mai avut niciodat─â tensiune mare. Aurora a adoptat ┼či un stil de via┼ú─â s─ân─âtos: face mi┼čcare cel pu┼úin o jum─âtate de or─â pe zi ┼či m─ân├ónc─â echilibrat.

Tensiunea crescută dă complicaţii!

Netratat─â, hipertensiunea arterial─â produce complica┼úii, unele fatale. Dintre organele cel mai des afectate sunt rinichii (nefroangioscleroza cu insuficien┼ú─â renal─â cronic─â), inima (cardiopatie ischemic─â, aritmii, insuficien┼ú─â cardiac─â) ┼či vasele cerebrale (accidente vasculare).

Medicul Alina Lemeni spune c─â hipertensiunea poate fi prevenit─â. ÔÇ×Trebuie monitorizat─â valoarea tensiunii arteriale la intervale regulate. De asemenea, trebuie evitat excesul de sare ┼či de gr─âsimi. Totodat─â, prin renun┼úarea la fumat, prin men┼úinerea sub control a greut─â┼úii ┼či prin practicarea unui sport, se poate stopa apari┼úia bolii.ÔÇŁ

Hipertensiunea, inamicul t─âcut

Cinci milioane de români suferă de hipertensiune, arată statisticile recente. Boala evoluează în tăcere mulţi ani, fiind descoperită întâmplător, la un control de rutină.

ÔÇ×Hipertensiunea arterial─â reprezint─â o cre┼čtere a valorilor tensiunii arteriale peste limita normal─â, bazat─â pe media dintre cel pu┼úin dou─â determin─âri ale valorilor tensiunii arterialeÔÇŁ, spune medicul Alina Lemeni, specialist cardiolog.

De cele mai multe ori, nu se poate preciza exact cauza instal─ârii hipertensiunii arteriale, ├«ns─â sunt mai mul┼úi factori care favorizeaz─â apari┼úia ei: ereditatea, aportul crescut de sare, fumatul, alcoolul, sedentarismul ┼či obezitatea.

De┼či nu are simptome evidente, hipertensiunea poate fi anun┼úat─â prin oboseal─â, ame┼úeli, crampe, nervozitate ┼či prin b─ât─âi rapide ale inimii.

Info: Valorile normale ale tensiunii arteriale se situeaz─â ├«ntre 120/80 ÔÇô 140/90 mmHg.