Cum se trateaz─â ochiul lene┼č?

1 2 jpg jpeg

Ambliopia reprezint─â sc─âderea acuit─â┼úii vizuale a unui ochi normal din punct de vedere structural. Exist─â unii factori favorizan┼úi ai ambliopiei, printre ace┼čtia num─âr├óndu-se diferen┼úa de dioptrie dintre cei doi ochi sau lipsa de paralelism a ochilor. Acestea afecteaz─â func┼úionarea normal─â a sistemului vizual, creierul ignor├ónd imaginile neclare. Prin urmare, vederea la ochiul suprimat se va deteriora din cauza neutiliz─ârii.

Ambliopia nu este congenitală, ea putându-se însă manifesta chiar din primele luni de viaţă. De cele mai multe ori, ambliopia apare la copiii cu vicii de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism), cu strabism sau cu cataractă congenitală. Ambliopia poate afecta un ochi (unilaterală) sau pe ambii (bilaterală).

Se poate vindeca

Dac─â boala ochiului lene┼č este diagnosticat─â ┼či tratat─â ├«naintea v├órstei de ┼čase ani, exist─â ┼čanse mari de redare a vederii la ochiul afectat ┼či chiar de vindecare complet─â. A┼čadar, cu c├ót este depistat─â mai devreme, cu at├ót se pot ob┼úine rezultate mai bune de tratament. ├Än func┼úie de stadiul afec┼úiunii ┼či de v├órsta pacientului, tratamentul poate dura ├«ntre c├óteva luni ┼či c├ó┼úiva ani. Pentru diagnosticarea ambliopiei, medicul oftalmolog verific─â acuitatea vizual─â, fuziunea imaginii, mi┼čc─ârile globilor oculari ┼či sincronicitatea ochilor.

Tratamentul este individualizat

Scopul tratamentului ├«n ambliopie este normalizarea acuit─â┼úii vizuale la ochiul afectat. ├Än cazul ├«n care exist─â diferen┼úe de dioptrii ├«ntre cei doi ochi (ambliopie anizometropic─â), se recomand─â acoperirea ochiului s─ân─âtos, cu scopul de a stimula vederea la ochiul lene┼č. ├Än situa┼úia ├«n care copilul poart─â ochelari, este indicat─â purtarea unui ocluzor pe una dintre lentile. Durata purt─ârii acestuia este de obicei de c├óteva s─âpt─âm├óni sau luni, fie toat─â ziua, fie c├óteva ore zilnic. Cu c├ót este mai grav─â boala, cu at├ót durata acoperirii ochiului va fi mai mare.

De asemenea, medicul poate prescrie pic─âturi de atropin─â, pentru a sc─âdea acuitatea vizual─â a ochiului s─ân─âtos. Dac─â ambliopia este asociat─â cu strabismul sau cu pleoapele c─âzute, cea mai eficient─â metod─â de tratament este interven┼úia chirurgical─â, care corecteaz─â defectul muscular de la nivelul ochiului. ├Än cazul ├«n care boala ochiului lene┼č a fost cauzat─â de miopie, astigmatism sau de hipermetropie, tratamentul const─â ├«n purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact speciale.

Rezultate bune ├«n tratarea ochiului lene┼č dau ┼či exerci┼úiile recomandate de medic, ce au ca scop ├«mbun─ât─â┼úirea vederii. ├Än lipsa tratamentului, poate surveni pierderea vederii la ochiul afectat.