Cum se modifică sânii de-a lungul vieţii

1 2 jpg jpeg

Pubertate

Apari┼úia s├ónilor este primul semn care marcheaz─â debutul pubert─â┼úii la fete. ├Än 95% din cazuri, s├ónii ├«ncep s─â creasc─â ├«ntre 8 ┼či 13 ani, sub ac┼úiunea modific─ârilor hormonale. Semnalul care declan┼čeaz─â cre┼čterea s├ónilor vine din creier. Hipotalamusul trimite un hormon (LHRH) pentru a stimula hipofiza. Aceasta, la r├óndul ei, trimite la ovare al┼úi hormoni (FSH ┼či LH), secret├ót├óndu-se estradiolul, sub ac┼úiunea c─âruia este declan┼čat─â ┼či stimulat─â cre┼čterea s├ónilor. ├Än adolescen┼ú─â, exist─â mai multe etape ale acestui proces. Ini┼úial, apare o modificare a mamelonului, dup─â care se dezvolt─â mugurii mamari ┼či areola.

S├ónul cre┼čte ├«n volum, iar mamelonul se pigmenteaz─â. Este posibil ca s├ónii s─â nu se dezvolte ├«n acela┼či timp, ├«n acest caz fiind sesizat─â o u┼čoar─â asimetrie, considerat─â normal─â. La fel de fireasc─â este ┼či apari┼úia unor fire de p─âr ├«n jurul mamelonului.

Dup─â 20 de ani

Cu toate c─â, ├«n general, s├ónii se dezvolt─â p├ón─â ├«n jurul v├órstei de 20 de ani, ei mai pot cre┼čte dac─â femeia se ├«ngra┼č─â, r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â sau, uneori, dac─â ia anticoncep┼úionale. Este bine de ┼čtiut c─â modific─ârile hormonale specifice ciclurilor menstruale influen┼úeaz─â s├ónii. Astfel, ├«naintea menstrua┼úiei, s├ónii pot fi mai durero┼či, mai sensibili sau se m─âresc u┼čor, dup─â care revin la normal.

Sarcin─â

Instalarea sarcinii induce modific─âri hormonale importante, lucru ce are ca efect cre┼čterea vizibil─â a s├ónilor cu 1-2 cupe. S├ónii, care se preg─âtesc acum pentru al─âptare, sunt mai plini ┼či mai tensiona┼úi, mai sensibili la atingere, iar unele femei se confrunt─â cu m├ónc─ârimi sau cu vergeturi. ├Äncep├ónd din al treilea trimestru de sarcin─â, s├ónii produc un lapte special cu care copilul se va hr─âni ├«n primele zile, colostrul, bogat ├«n anticorpi.

Al─âptare

├Än aceast─â etap─â, s├ónii sunt expu┼či unor probleme precum durerile la nivelul mameloanelor, inflama┼úiile sau infec┼úiile (mastita), blocarea canalelor galactofore, ragadele (r─âni pe sf├órcuri) ┼či angorjarea s├ónilor (umplerea excesiv─â cu lapte). Dup─â al─âptare, s├ónii vor reveni la volumul de dinaintea sarcinii.

Dup─â 40 de ani

Pe m─âsura ├«naint─ârii ├«n v├órst─â, pielea ├«┼či pierde din elasticitate, iar fermitatea s├ónilor scade. Printre probleme mamare posibile ├«ntre 40 ┼či 50 de ani se num─âr─â hiperplazia ductal─â atipic─â, adic─â modific─âri la nivelul celulelor din interiorul canalelor glandei mamare, care cresc riscul de cancer de s├ón. De aceea, controalele de rutin─â nu trebuie s─â fie trecute cu vederea.

Menopauz─â

Dup─â sc─âderea nivelului de estrogen specific─â menopauzei, compozi┼úia ┼úesutului mamar se schimb─â, av├ónd loc o atrofiere a glandei mamare. ├Än aceast─â etap─â a vie┼úii, volumul s├ónilor scade. O mare aten┼úie trebuie acordat─â unor analize precum mamografia. Femeile care urmeaz─â tratament de substitu┼úie hormonal─â trebuie s─â ├«┼či monitorizeze cu o aten┼úie mai mare statea s├ónilor. Studiile au ar─âtat c─â femeile care urmeaz─â pe termen lung aceast─â terapie au un risc mai mare de a face cancer de s├ón.

ÔÇ×De la apari┼úia ciclului menstrual ┼či p├ón─â la ├«ncetarea acestuia (menopauza), s├ónul sufer─â modific─âri fiziologice minime ├«n fiecare lun─â. Clinic, aceste schimb─âri se manifest─â prin apari┼úia, ├«n perioada premenstrual─â, a unei tumefieri, uneori dureroase, a s├ónilor, modificare tranzitorie, f─âr─â semnifica┼úie patologic─âÔÇť. Dr. Crengu┼úa Sorina ┼×erboiu

┼×tiai c─â...

...specialitatea medical─â care studiaz─â afec┼úiunile s├ónilor se nume┼čte senologie?