Cum scapi de mâncărimile provocate de insecte

1 2 jpg jpeg

Circulă o vorbă legată de faptul că unele persoane sunt predispuse la a fi ciupite de diferite insecte pentru că ar avea sângele mai dulce. Există anumite produse cu care te poţi da ca să nu te mai ciupească ţânţarii, iar dacă nu ai la îndemână există şi unele remedii care combat scărpinatul.

Aceste ciupituri creează disconfort şi îţi pot strica vacanţa pentru că fie te scarpini de nu mai poţi, fie se umflă zona unde ai fost ciupit şi te doare ori poţi întâmpina reacţii adverse grave. Dacă unele pişcături creează „daune“ uşoare care trec de obicei după 1-2 zile, există unele insecte precum albinele, viespile, păianjenul denumit văduva neagră care pot provoca simptome severe.

Reacţiile alergice necesită control medical

Unele înţepături de insecte pot provoca reacţii alergice şi este bine să ştii să le recunoşti din timp pentru a merge de urgenţă la medic. Iată câteva dintre acestea: palpitaţii, urticarie, leşin, confuzie, greaţă şi vomă, dureri stomacale, dificultăţi de respiraţie. De asemenea, dacă ţi se umflă buzele, limba ori gâtul sau dacă prezinţi oricare dintre aceste reacţii de mai sus, mergi de urgenţă la doctor.

Purtătorii de virusuri

În cazul puricilor, căpuşelor, muştelor, ţânţarilor şi „gândacului care sărută” nu muşcăturile propriu-zise reprezintă o problemă pentru sănătate ci ceea ce transmit prin muşcătura lor. Este vorba despre bacterii, paraziţi şi virusuri care duc la apariţia bolilor grave, precum cea de la căpuşă care ar fi unul dintre factorii declanşatori ai bolii Lyme.

Prevenţie

După cum probabil că ştii, cea mai bună cale de a scăpa de înţepăturile insectelor este să le eviţi pe cât posibil, însemnând că: te îmbraci cu pantaloni lungi, pui ciorapi si încălţăminte închisă, nu papuci sau sandale; porţi bluze că mânecă lungă dar nu în culori deschise căci atrag viespile; foloseşti soluţii împotriva ciupiturilor insectelor şi nu în ultimul rând eviţi cel puţin când e cald afară să stai pe iarbă sau să mergi în zone întunecate şi umede. Dacă pleci în parc şi vrei să stai pe iarbă sau mergi în vacanţă în Deltă şi nu numai, ia-ţi neapărat trusa de prin ajutor. Aceasta ar trebui să conţină şi ceva care să te protejeze de ciupiturile insectelor.

Remedii contra pişcăturilor de ţânţari

De regulă, ţânţarii sunt periculoşi dacă aduc cu ei virusuri şi, de obicei, reprezintă un pericol dacă te afli într-o regiune cu climat tropical. Înainte să aplici un leac pe locul unde te-a ciupit ţânţarul trebuie să dezinfectezi zona cu apă şi săpun. După aceea, poţi prepara o soluţie din bicarbonat de sodiu pe care-l amesteci cu puţină apă şi aplici pe înţepătură.

Văduva neagră

Această specie de păianjeni este prezentă de ceva timp şi în regiunea românească a Mării Negre. Muşcătura femelei reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor, în special pentru cea a copiilor. Simptomele sunt acestea: crampe dureroase, se umflă pielea şi îşi schimbă culoarea. Alte reacţii ar putea fi acestea: greaţă, vărsături, frisoane, febră.

Dacă crezi că cei mic a fost muşcat de un astfel de specimen, aplică imediat gheaţă pe rană şi mergi cu el la spital. În caz că nu e ciupit de Văduva neagră, ia de la farmacie un unguient cu antibiotic şi aplică după ce ai curăţat ciupitura cu apă şi săpun, apoi pune pansamente reci.

Alte leacuri

Există o serie de produse care te pot ajuta să scapi de mâncărimi şi de inflamaţiile apărute în urma ciupiturilor sau înţepăturilor. Acestea sunt următoarele: o felie de ceapă proaspătă, oţet de mere, usturoi, pastă de dinţi, ulei esenţial de arbore de ceai sau de lavandă.