Cum să-ţi îngrijeşti picioarele ca să previi varicele

1 2 jpg jpeg

Varicele sunt vene mărite, de culoare roşie sau albastru-violet. Ele pot apărea ca fiind răsucite sau bombate, la suprafaţa pielii, în special în zona din spatele genunchilor, pe glezne, dar şi pe coapse. Odată cu creşterea în vârstă, venele îşi pierd din elasticitate, iar capacitatea lor de a se contracta şi de a permite sângelui să circule în sens unidirecţional scade din ce în ce mai mult. Astfel, venele se dilată, se umflă şi se inflamează, formând varicele.

Femeile care suferă de varice trebuie să renunţe la încălţămintea cu toc, 5 cm fiind limita maximă a înălţimii tocurilor pe care o recomandă medicii. În cazul în care au existat în familie cazuri de tromboflebite, este posibil ca şi copiii să sufere de această boală.

Cum se formează venele varicoase?

Atunci când sângele nu curge constant prin vene se formează venele varicoase. Astfel, pot stagna în vene cantităţi importante de sânge, fapt ce determină lărgirea acestora.

Dacă o persoană dezvoltă vene varicoase sunt şanse mari ca acestea să apară la nivelul extremităţilor inferioare.

Factorii care duc la formarea varicelor:

Înaintarea în vârstă

Un factor important care duce la formarea varicelor este înaintarea în vârstă. Odată ce îmbătrâneşti, venele devin mai fragile şi nu mai funcţionează cum trebuie.

Moştenirea genetică

Ai toate şansele să moşteneşti şi tu această problemă dacă ai în familie rude ce au suferit de varice.

Schimbările hormonale

Varicele apar mai ales în timpul pubertăţii, a sarcinii şi a menopauzei.

Sfaturi ca să previi apariţia varicelor

Menţine sănătatea sistemului cardiovascular prin exerciţii fizice regulate, dar şi printr-o dietă potrivită.

Mersul pe jos, ciclismul şi înotul sunt sporturi recomandate pentru reducerea presiunii de la nivelul venelor. Ridică picioarele mai sus de nivelul inimii ori de câte ori ai posibilitatea.

Mănâncă mai des alimente bogate în vitamina C – esenţială pentru construirea şi protejarea vaselor mari de sânge care pot duce la formarea venelor varicoase. Acerola este o sursă excelentă de vitamina C. De asemenea, alege la gustări afine, cireşe şi struguri roşii,deoarece conţin antioxidanţi numiţi antocianine, care îmbunătăţesc calitatea venelor. O ceaşcă pe zi cu aceste fructe te fereşte de formarea varicelor.

2 jpg jpeg

Adaugă în meniu legume, usturoi, ghimbir şi ceapă. Acţionează asupra unei proteine care se numeşte fibrină şi care duce la coagularea sângelui.

Încearcă să menţii o bună postură a corpului. Ajută la scăderea presiunii asupra venelor şi la circulaţia normală a sângelui.

Ai grijă la greutatea ta! Dacă te îngraşi, întreg sistemul tău circulator va funcţiona mai greu, ceea ce va duce la o presiune mai mare asupra venelor picioarelor.

Află AICI tratamentele moderne pentru varice!

Evită tocurile înalte. Acestea pun un stres suplimentar pe picioarele tale, favorizând contractarea venelor.

Cum să faci baie ca să previi varicele

Răsfaţă-te seara cu o baie caldă, cu apă care atinge temperatura de 33°C, dar închei-o cu un duş rece (la temperatura camerei) pe picioare.

Atenţie!

Evită să faci baie caldă de dimineaţă. Căldura dilată venele şi urmează să stai în picioare până ajungi la muncă.