Cum să te aperi de gripa porcină

1 2 jpg jpeg

Virusul care face ravagii în Mexic este o mutaţie genetică rezultată în urma evoluţiei virusului porcin şi a combinării acestuia cu alte tulpini de virus. Această nouă tulpină este extrem de periculoasă pentru oameni, deoarece se poate transmite pe calea aerului de la un om la altul, nu doar de la porc la om, cum se întâmpla în cazul gripei porcine normale.

Simptomele gripei porcine la om sunt foarte asemănătoare cu cele ale gripei umane:

(38-40 de grade Celsius),

,

. În unele cazuri, poate să ducă la instalarea

.

Până în prezent, virusul s-a transmis doar la crescătorii de porci sau la persoanele care au intrat în contact cu porci infectaţi.

Contrar opiniei generale, gripa porcină

infectat în condiţiile în care aceasta este preparată termic în mod corect. Virusurile gripei porcine sunt distruse la temperaturi de cel puţin

.

Depistată la timp, gripa porcină poate fi tratată eficient. Există două clase de medicamente antivirale care pot fi utilizate în tratamentul gripei sezoniere, a gripei aviare, dar şi a gripei porcine:

Aceste tratamente pot fi folosite şi pentru prevenirea gripei porcine, susţin specialiştii OMS.

Astăzi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că a decis să ridice

în cazul unei pandemii de gripă porcină

. Asta pentru că, într-o perioadă în care oamenii călătoresc cu avionul foarte rapid prin lume, nu există nicio regiune unde virusul să nu se poată extinde”, a avertizat adjunctul directorului general al OMS, Keiji Fukuda.

România nu a importat până acum porci vii din Mexic (ţara unde s-au înregistrat 149 de decese a căror cauză ar putea fi gripa porcină). Totuşi, riscul de îmbolnăviri există în condiţiile în care în prezent, în Mexic sunt 400 de români, care se vor întoarce în ţară în viitorul apropiat. Pentru siguranţa populaţiei, Ministerul Sănătăţii Publice a înfiinţat duminică, 26 aprilie, un comitet de coordonare pentru implementarea măsurilor de prevenire şi control în cazul apariţiei gripei porcine la noi în ţară.

O situaţie similară cu cea de acum a fost în 2003, când

a început să se răspândească mai întâi în Asia şi apoi în întreaga lume. În România, nu s-au înregistrat cazuri de gripă aviară la om.O altă afecţiune respiratorie gravă care a făcut ravagii în Asia şi care a pus în gardă autorităţile sanitare din toată lumea este

(Sindromul Respirator Acut Sever).

a fost depistat pentru prima oară în sudul Chinei în anul 2002 şi a făcut sute de victime în întreaga lume.

Ţări afectate

Până în prezent, cazuri de gripă porcină la om au fost confirmate în Mexic, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Israel, Spania, Marea Britanie, Elveţia, Danemarca, Suedia, Belgia, Italia, Hong Kong, Columbia, Brazilia, Peru.