Cum s─â recuno┼čti otita seroas─â

1 2 jpg jpeg

Această afecţiune face parte din categoria otitelor medii, o inflamaţie ce apare în urechea medie fără vreo legătura cu o anume etiologie sau patogeneza.

┼óine cont de faptul c─â segmentele osului temporal sunt continui, iar inflama┼úia ap─ârut─â ├«n urechea medie poate presupune o inflama┼úia in celelalte 3 segmente: mastoid, celule aerate ┼či v├órf.

Otita seroas─â apare ca urmare a sc─âderii rapide ├«n presiunea urechii interne-presiune negativ─â produs─â de alterarea func┼úion─ârii trompei lui Eustachio. Chiar dac─â lichidul prezent ├«n aceast─â afec┼úiune este unul nonpurulent ┼či apos asta nu ├«nseamn─â c─â nu prezint─â nici un fel de pericol pentru s─ân─âtatea auzului t─âu.

┼×i asta datorit─â faptului c─â ├«n timp acest lichid se ├«ngroa┼č─â, devine lipicios ┼či cre┼čte vertiginos ┼čansele de pierdere a auzului.

De cele mai multe ori apare ├«n urma unei infec┼úii respiratorii virale sau bacteriene ┼či nu este dureroas─â.

Cauzele apariţiei otitei

Trebuie precizat faptul c─â trompa lui Eustachio conecteaz─â interiorul urechii cu spatele g├ótului, ajut├ónd ├«n felul acesta la drenarea lichidelor ┼či ├«mpiedicarea lor s─â se acumuleze ├«n ureche.

Deci, ├«n cazul copiilor aceast─â afec┼úiune este asociat─â cu pozi┼úia culcat─â mai ales atunci c├ónd sunt hr─âni┼úi, cu fumatul pasiv de la p─ârin┼úi ┼či inclusiv cu o perioad─â foarte mic─â de al─âptare.

Dacă observi că îi intră apă în ureche la baie celui mic, asta nu înseamnă că va face imediat otită.

Dar ├«n cazul celor de tip seros, sunt toate ┼čansele ca ├«n urma unei infec┼úii respiratorii sau la nivel auricular s─â mai r─âm├ón─â lichid ├«n urechea medie de la c├óteva zile p├ón─â la c├óteva s─âpt─âm├óni, astfel exist├ónd posibilitatea de blocarea a trompei lui Eustachio.

Dac─â cel mic obi┼čnuie┼čte s─â bea din pozi┼úia culcat ┼či acest aspect favorizeaz─â apari┼úia acestei afec┼úiuni doarece poate bloca sau ├«nchide trompa, de altfel ┼či zburatul cu avionul mai ales din cauza diferen┼úelor de altitudine poate favoriza aceast─â problem─â.

Se declan┼čeaz─â mai des ├«n anotimpul rece

├Än special la copiii cu v├órsta de p├ón─â ├«n 2 ani aceast─â problem─â apare mai ales ├«n timpul iernii sau chir la ├«nceputul prim─âverii deoarece ├«n aceast─â perioad─â triompele lui Eustachio sunt mai scurte, pozi┼úionate mai orizontal iar bacteriile pot p─âtrunde mai u┼čor.

├Än plus copiii au toate ┼čansele c├ónd sunt mici s─â contacteze o infec┼úie respiratorie deoarece sistemul lor imunitar nu poate recunoa┼čte virusurile.

Simptome frecvente

Senzaţia de auz înfundat sau de lichid în ureche sunt doua dintre cele mai importante semne.

La copiii mici o să potţi observa această problemă dacă fac un obicei din a da televizorul mai tare, deoarece prezenţa lichidului afectează calitatea auzului.

Durerea este de obicei absentă iar când este prezentă este asociată cu un episod acut când otita poate reveni.

Auzul ├«ncepe s─â scad─â, se accentueaz─â starea de iritabilitate, nervozitate ┼či este necesar s─â consul┼úi de urgen┼ú─â un medic specialist pentru a opri avansarea simptomelor.

Este imperios necesar aplicarea unui tratamentul corect deoarece ├«n timp poate aparea afectarea dezvolt─ârii vorbirii c├ót ┼či a func┼úiilor cognitive.

Categoria cea mai des afectata de aceast─â afec┼úiune din p─âcate sunt copii. ├Än plus, un risc crescut ├«l prezinta ┼či persoanele care se confrunt─â cu devia┼úii de sept sau alte modificari ale structurii nazale, cei cu teren alergic sau atopic, cei cu malforma┼úii congenitale velopalatine, cei care fac scufund─âri sau c─âl─âtorii cu avionul foarte des, cei cu imunitate sc─âzut─â, cu tumori sau fum─âtorii pasivi.