Cum să recunoşti otita seroasă

1 2 jpg jpeg

Această afecţiune face parte din categoria otitelor medii, o inflamaţie ce apare în urechea medie fără vreo legătura cu o anume etiologie sau patogeneza.

Ţine cont de faptul că segmentele osului temporal sunt continui, iar inflamaţia apărută în urechea medie poate presupune o inflamaţia in celelalte 3 segmente: mastoid, celule aerate şi vârf.

Otita seroasă apare ca urmare a scăderii rapide în presiunea urechii interne-presiune negativă produsă de alterarea funcţionării trompei lui Eustachio. Chiar dacă lichidul prezent în această afecţiune este unul nonpurulent şi apos asta nu înseamnă că nu prezintă nici un fel de pericol pentru sănătatea auzului tău.

Şi asta datorită faptului că în timp acest lichid se îngroaşă, devine lipicios şi creşte vertiginos şansele de pierdere a auzului.

De cele mai multe ori apare în urma unei infecţii respiratorii virale sau bacteriene şi nu este dureroasă.

Cauzele apariţiei otitei

Trebuie precizat faptul că trompa lui Eustachio conectează interiorul urechii cu spatele gâtului, ajutând în felul acesta la drenarea lichidelor şi împiedicarea lor să se acumuleze în ureche.

Deci, în cazul copiilor această afecţiune este asociată cu poziţia culcată mai ales atunci când sunt hrăniţi, cu fumatul pasiv de la părinţi şi inclusiv cu o perioadă foarte mică de alăptare.

Dacă observi că îi intră apă în ureche la baie celui mic, asta nu înseamnă că va face imediat otită.

Dar în cazul celor de tip seros, sunt toate şansele ca în urma unei infecţii respiratorii sau la nivel auricular să mai rămână lichid în urechea medie de la câteva zile până la câteva săptămâni, astfel existând posibilitatea de blocarea a trompei lui Eustachio.

Dacă cel mic obişnuieşte să bea din poziţia culcat şi acest aspect favorizează apariţia acestei afecţiuni doarece poate bloca sau închide trompa, de altfel şi zburatul cu avionul mai ales din cauza diferenţelor de altitudine poate favoriza această problemă.

Se declanşează mai des în anotimpul rece

În special la copiii cu vârsta de până în 2 ani această problemă apare mai ales în timpul iernii sau chir la începutul primăverii deoarece în această perioadă triompele lui Eustachio sunt mai scurte, poziţionate mai orizontal iar bacteriile pot pătrunde mai uşor.

În plus copiii au toate şansele când sunt mici să contacteze o infecţie respiratorie deoarece sistemul lor imunitar nu poate recunoaşte virusurile.

Simptome frecvente

Senzaţia de auz înfundat sau de lichid în ureche sunt doua dintre cele mai importante semne.

La copiii mici o să potţi observa această problemă dacă fac un obicei din a da televizorul mai tare, deoarece prezenţa lichidului afectează calitatea auzului.

Durerea este de obicei absentă iar când este prezentă este asociată cu un episod acut când otita poate reveni.

Auzul începe să scadă, se accentuează starea de iritabilitate, nervozitate şi este necesar să consulţi de urgenţă un medic specialist pentru a opri avansarea simptomelor.

Este imperios necesar aplicarea unui tratamentul corect deoarece în timp poate aparea afectarea dezvoltării vorbirii cât şi a funcţiilor cognitive.

Categoria cea mai des afectata de această afecţiune din păcate sunt copii. În plus, un risc crescut îl prezinta şi persoanele care se confruntă cu deviaţii de sept sau alte modificari ale structurii nazale, cei cu teren alergic sau atopic, cei cu malformaţii congenitale velopalatine, cei care fac scufundări sau călătorii cu avionul foarte des, cei cu imunitate scăzută, cu tumori sau fumătorii pasivi.