Cum s─â elimini u┼čor ┼či rapid pietrele la rinichi

1 2 jpg jpeg

Având în vedere că rinichii sunt organele care filtrează toxinele din sânge, sărurile minerale (calciu, acid uric) din urină care se adună la nivelul lor duc la apariţia calculilor renali (litiază renală sau nefrolitiază).

Dac─â la ├«nceput, sunt de mici dimensiuni, asemn─âtoare unui cristal de zah─âr, calculii pot ajuge, ├«n timp, la m─ârimea unei mingi de golf, ├«┼či modific─â pozi┼úia (se deplaseaz─â spre vezic─â), pot bloca fluxul urinar ┼či duc la apari┼úia durerilor puternice ├«n zona lombar─â. Un tratament rapid ┼či eficient este litotri┼úia extracorporeal─â, interven┼úie care ajut─â la eliminarea calculilor sub 2 centimetri.

În ce constă procedura

Tratament modern minim invaziv, litotri┼úia (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy - ESWL) folose┼čte undele de ┼čoc pentru a sparge calculii ├«n fragmente mici, precum particulele de nisip, ca apoi ei s─â fie elimina┼úi prin urin─â dup─â c├óteva zile.

ÔÇ×Calculii fragmenta┼úi prin litrotri┼úie pot fi localiza┼úi ├«n orice segment al aparatului urinar. Cu toate acestea, s-a constatat c─â cea mai mare rat─â de succes o au cei situa┼úi ├«n por┼úiunea ini┼úial─â a ureteruluiÔÇť, explic─â Victor Mirciulescu, medic primar urologie la Clinica de Diagnostic Gral, Bucure┼čti.

Interven┼úia se realizeaz─â sub anestezie, dureaz─â ├«n medie 45 de minute ┼či nu este nevoie de internare.

Analize care se fac înaintea intervenţiei

├Änainte de efectuarea litotri┼úiei, persoana trebuie s─â fac─â unele investiga┼úii. Printre acestea se num─âr─â ecografia (suplimentar se mai poate cere radiografie renal─â), sumarul de urin─â, hemoleucograma, probe de coagulare, EKG ┼či urocultur─â.

Cu o zi ├«naintea interven┼úiei, pacientul trebuie s─â consume alimente u┼čoare, iar ├«n ziua opera┼úiei nu trebuie s─â ia micul dejun. Pacientul este sedat, dup─â care este a┼čezat pe masa de litotri┼úie, ├«n func┼úie de locul unde localizat calculul renal, astfel ├«nc├ót undele de ┼čoc generate de aparat s─â ┼úinteasc─â zona. De┼či persoana nu va sim┼úi dec├ót u┼čoare ├«n┼úep─âturi ├«n timpul procedurii, ├«n unele situa┼úii pot ap─ârea v─ân─ât─âi.

Cum s─â elimini u┼čor ┼či rapid pietrele la rinichi - Hidratarea este important─â

ÔÇ×Dup─â realizarea interven┼úiei, pacientului i se administreaza un antibiotic, un antiinflamator, ┼či, cel mai important, i se ofer─â sfaturi pentru a elimina c├ót mai u┼čor fragmentele de calculi renaliÔÇť, spune medicul urolog Victor Mirciulescu.

Persoana trebuie s─â consume cel pu┼úin 2 litri de ap─â pe zi (dac─â se alege apa mineral─â este bine s─â fie una cu un con┼úinut mai mic de calciu ┼či magneziu, pentru c─â aceste dou─â s─âruri favorizeaz─â formarea calculilor), dar ┼či mai multe sucuri naturale de citrice.

De asemenea, este bine s─â se ├«nlocuiesc─â proteinele animale din diet─â cu fructe, legume, dar ┼či s─â consume c├ót mai pu┼úin─â sare, gr─âsimi ┼či mai multe alimente bogate ├«n fibre (nuci, semin┼úe de floarea-soarelui, fasole, dovlecei, banane, portocale, mere).

Procedura de litotriţie nu este recomandată persoanelor care au:

- insuficienţă renală cronică; - chisturi sau tumori la nivelul rinichilor; - anomalii renale (rinichi transplantat, calcul fixat în ureter) - blocare a căilor urinare; - boli cu risc de hemoragie; - hipertensiune; - pacemaker cardiac permanent.

INFO: ├Än timp ce la unele centre medicale private procedura se poate face gratuit cu trimitere de la medicul de familie (├«n limita unui plafon), la celelalte, pre┼úul poate varia ├«ntre 800 ┼či 1.000 de lei.

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽ pietrele la rinichi sunt mai des diagnosticate la tineri ┼či mai rar la persoanele de v├órsta a treia? De asemenea, afec┼úiunea este frecvent─â la b─ârba┼úi.