Cum să elimini uşor şi rapid pietrele la rinichi

1 2 jpg jpeg

Având în vedere că rinichii sunt organele care filtrează toxinele din sânge, sărurile minerale (calciu, acid uric) din urină care se adună la nivelul lor duc la apariţia calculilor renali (litiază renală sau nefrolitiază).

Dacă la început, sunt de mici dimensiuni, asemnătoare unui cristal de zahăr, calculii pot ajuge, în timp, la mărimea unei mingi de golf, îşi modifică poziţia (se deplasează spre vezică), pot bloca fluxul urinar şi duc la apariţia durerilor puternice în zona lombară. Un tratament rapid şi eficient este litotriţia extracorporeală, intervenţie care ajută la eliminarea calculilor sub 2 centimetri.

În ce constă procedura

Tratament modern minim invaziv, litotriţia (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy - ESWL) foloseşte undele de şoc pentru a sparge calculii în fragmente mici, precum particulele de nisip, ca apoi ei să fie eliminaţi prin urină după câteva zile.

„Calculii fragmentaţi prin litrotriţie pot fi localizaţi în orice segment al aparatului urinar. Cu toate acestea, s-a constatat că cea mai mare rată de succes o au cei situaţi în porţiunea iniţială a ureterului“, explică Victor Mirciulescu, medic primar urologie la Clinica de Diagnostic Gral, Bucureşti.

Intervenţia se realizează sub anestezie, durează în medie 45 de minute şi nu este nevoie de internare.

Analize care se fac înaintea intervenţiei

Înainte de efectuarea litotriţiei, persoana trebuie să facă unele investigaţii. Printre acestea se numără ecografia (suplimentar se mai poate cere radiografie renală), sumarul de urină, hemoleucograma, probe de coagulare, EKG şi urocultură.

Cu o zi înaintea intervenţiei, pacientul trebuie să consume alimente uşoare, iar în ziua operaţiei nu trebuie să ia micul dejun. Pacientul este sedat, după care este aşezat pe masa de litotriţie, în funcţie de locul unde localizat calculul renal, astfel încât undele de şoc generate de aparat să ţintească zona. Deşi persoana nu va simţi decât uşoare înţepături în timpul procedurii, în unele situaţii pot apărea vănătăi.

Cum să elimini uşor şi rapid pietrele la rinichi - Hidratarea este importantă

„După realizarea intervenţiei, pacientului i se administreaza un antibiotic, un antiinflamator, şi, cel mai important, i se oferă sfaturi pentru a elimina cât mai uşor fragmentele de calculi renali“, spune medicul urolog Victor Mirciulescu.

Persoana trebuie să consume cel puţin 2 litri de apă pe zi (dacă se alege apa minerală este bine să fie una cu un conţinut mai mic de calciu şi magneziu, pentru că aceste două săruri favorizează formarea calculilor), dar şi mai multe sucuri naturale de citrice.

De asemenea, este bine să se înlocuiescă proteinele animale din dietă cu fructe, legume, dar şi să consume cât mai puţină sare, grăsimi şi mai multe alimente bogate în fibre (nuci, seminţe de floarea-soarelui, fasole, dovlecei, banane, portocale, mere).

Procedura de litotriţie nu este recomandată persoanelor care au:

- insuficienţă renală cronică; - chisturi sau tumori la nivelul rinichilor; - anomalii renale (rinichi transplantat, calcul fixat în ureter) - blocare a căilor urinare; - boli cu risc de hemoragie; - hipertensiune; - pacemaker cardiac permanent.

INFO: În timp ce la unele centre medicale private procedura se poate face gratuit cu trimitere de la medicul de familie (în limita unui plafon), la celelalte, preţul poate varia între 800 şi 1.000 de lei.

Ştiai că…

… pietrele la rinichi sunt mai des diagnosticate la tineri şi mai rar la persoanele de vârsta a treia? De asemenea, afecţiunea este frecventă la bărbaţi.