Cum recuno┼čti un preinfarct

1 2 jpg jpeg

Senza┼úia de durere ├«n zona pieptului, unul dintre principalele simptome ale anginei pectorale, este motivul pentru care persoanele ajung frecvent la medic. Cunoscut─â ┼či ca preinfarct, angina instabil─â este una dintre primele manifest─âri ale cardiopatiei ischemice (├«ngustarea arterelor care irig─â mu┼čchiul inimii).

ÔÇ×Durerea toracic─â ap─ârut─â ├«n repaus, dar ┼či atunci c├ónd facem eforturi minime este asociat─â cu angina sever─â. Spre deosebire de aceasta, ├«n cazul anginei instabile, considerat─â ca fiind preinfarct, durerea este mai puternic─â ┼či poate dura mai mult de 20 de minuteÔÇť, explic─â Alexandru Voican, medic specialist cardiologie interven┼úional─â la Spitalul European Polisano, Sibiu.

Cum distingem durerea în piept de preinfarct

Principalul simptom care poate semnala preinfarctul este durerea sau senza┼úia de presiune care apare ├«n zona pieptului. Important de ┼čtiu este c─â ea poate iradia spre bra┼úul drept, spre g├ót sau mandibul─â ┼či poate fi ├«nso┼úit─â de grea┼ú─â, durere abdominal─â, respira┼úie dificil─â ┼či chiar pierderea st─ârii de con┼čtien┼ú─â.

ÔÇ×Diferen┼úierea dintre preinfarct ┼či infarctul miocardic acut nu se poate face ┬źpe strad─â┬╗, ├«n mediul extraspitalicesc. Diagnosticul se pune exact ├«n urma mai multor teste medicale: electrocardiogram─â, ecocardiografii ┼či prin dozarea unor markeri biologici specifici (verific─â gradul de afectare a mu┼čchiului cardiac)ÔÇť, spune medicul Alexandru Voican.

Măsurile de prim ajutor în criză

Primul lucru pe care trebuie s─â-l facem atunci c├ónd vedem c─â o persoan─â acuz─â dureri puternice ├«n zona pieptului este s─â sun─âm la Ambulan┼ú─â (num─ârul unic 112). Cu c├ót persoana ajunge mai repede la spital, cu at├ót mai rapid i se poate acorda primul ajutor, se pune diagnosticul corect ┼či se ofer─â tratamentul de care are nevoie.

ÔÇ×Persoanele care sufer─â de sindroame coronariene acute, fie c─â este vorba de preinfarct sau de infarct, sunt foarte vulnerabile, put├ónd ap─ârea ├«n orice moment complica┼úii, cum este stopul cardiac. ├Än condi┼úiile ├«n care mu┼čchiul inimii nu prime┼čte suficient s├ónge pentru a fi irigat cre┼čte riscul de aritmii cardiace maligne, care conduc la stop cardiorespiratorÔÇť, adaug─â medicul cardiolog.

Ce complicaţii pot apărea dacă nu mergi la medic

Chiar dac─â durerea din zona pieptului nu este puternic─â ┼či dispare la scurt timp dup─â ce a ap─ârut, este important s─â nu treci cu vederea acest simptom, mai ales dac─â episodul se repet─â, spun speciali┼čtii.

ÔÇ×Complica┼úiile posibile ├«n aceast─â situa┼úie sunt numeroase, adesea dramatice: distrugerea ireversibil─â a mu┼čchiului inimii, ruptur─â cardiac─â, afectarea sever─â valvular─â (a foi┼úelor care separ─â camerele cordului), precum ┼či apari┼úia de tulbur─âri ale ritmului cardiacÔÇť, explic─â doctorul Alexandru Voican.

2 jpg jpeg

Este foarte important ca pacientul care suferă un preinfarct să ajungă cât mai rapid, sub supraveghere medicală, într-o unitate spitalicească, unde se poate stabili un diagnostic cert.

├Än urma consultului, persoana va beneficia ┼či de monitorizarea func┼úiilor vitale ┼či aplicarea imediat─â a tratamentului specific (farmacologic ┼či invaziv). Durerea ├«n zona pieptului se num─âr─â printre simptomele care nu trebuie trecute cu vederea, mai ales c─â ├«n lipsa unui terapii imediate cre┼čte riscul de apari┼úie a unui stop cardiorespirator.