Cum recunoşti leucemia şi alte boli ale sângelui

1 2 jpg jpeg

Printre cauzele implicate în apariţia bolii sunt radiaţiile şi chimicalele, precum şi virusul HTLV (care produce leucemia cu celule T a adultului), ce poate fi transmis prin transfuzia de sânge.

Boala poate fi recunoscută prin paloarea pielii, slăbiciune, sângerări sau răni fără motiv, febră inexplicabilă, scădere în greutate, inflamarea ganglionilor limfatici, tulburări de vedere, sensibilitate în faţa infecţiilor.

Există 4 tipuri principale de boală: leucemia acută mieloidă (LAM), leucemia acută limfoblastică (LAL), leucemia mieloidă cronică (LMC) şi leucemia limfoidă cronică (LLC).

Foarte agresivă este forma acută, care progresează foarte repede în absenţa tratamentului. Printre formele mai rar întâlnite sunt leucemia cu celule păroase, leucemia cu celule T şi leucemia cu limfocite granulare mari. O opţiune de tratament este transplantul de măduvă, care poate prelungi viaţa bolnavului. Ce este talasemia Boală hematologică ereditară rară, talasemia afectează capacitatea de a produce hemoglobină, ceea ce are ca rezultat anemia cronică. Există mai multe forme ale bolii, principalele tipuri fiind beta talasemia (cea mai răspândită în Europa) şi alfa talasemia. În cazul formei uşoare a bolii, persoana poate duce o viaţă normală.

În schimb, forma severă necesită periodic transfuzii de sânge. Se estimează că în ţara noastră, în jur de 300 de persoane cu vârsta între 2 şi 40 de ani sunt diagnosticate cu talasemie. Un copil cu un părinte diagnosticat cu talasemie minoră are 25% riscuri de a moşteni forma uşoară a bolii. În cazul în care ambii părinţi au talasemie minoră, 1 din 4 copii ai cuplului poate face talasemie majoră.

Afecţiune hematologică ereditară prezentă cu precădere la persoanele de sex masculin, hemofilia este pusă pe seama absenţei sau deficitului unui factor al coagulării (VIII sau IX), elemente necesare pentru oprirea sângerării după traumatisme şi pentru prevenirea hemoragiei. Hemofilia poate fi uşoară, medie sau severă.

Traumatismele le pot cauza acestor bolnavi episoade de hemoragii spontane, ceea ce necesită tratament de urgenţă cu factor de coagulare. În caz contrar, hemoragiile afectează articulaţiile, provocând artroză. Terapiile profilactice ajută la scăderea riscului de sângerări în caz de accidente. În ţara noastră, există aproape 2.000 de pacienţi cu hemofilie, dintre care 1.200 au forma severă.

Pentru că pot ascunde boli grave ale sângelui, nu trebuie să neglijăm anumite simptome. Este vorba despre: coloraţie roşie-violacee a mucoaselor, sângerări apărute din senin sau după lovituri minore, sângerări gingivale sau menstre prelungite, mărirea ganglionilor limfatici din regiunea cervicală, inghinală sau axială, dureri de oase, splina mărită, ficat mărit, astenie, transpiraţii nocturne, febră persistentă, apariţia de tromboze venoase, vulnerabilitate în faţa infecţiilor.