Cum poţi ţine sub control hormonii responsabili de îngrăşare

1 2 jpg jpeg

O viaţă sănătoasă nu înseamnă neaparat o viaţă dulce sau condimentată. Astfel că dacă ai observat că ai luat în greutate, deşi mănânci cât de cât sănătos, cântăreşte un pic să vezi cât zahăr consumi.

Cosnumul de zahăr poate afecta nivelul de insulină din organism, acest hormon care este eliberat şi secretat de pancreas. insulina ajută celule din organism să obţină suficent zahăr în zânge pentru a-ţi putea furniza energie întreaga zi.

O cantitate prea mare de zahăr în organism poate da peste cap valorile insulinei, mai ales că un nivel crescut al acestui hormon este principala cauză a acumulării de ţesut adipos, şi în momentul în care celulele devin imuni la insulină te poţi confrunta cu stări diverse printre care şi obezitate.

Uită de fast food

1 2 jpg jpeg

Nu este o glumă, însă în ultimul timp tot mai mulţi oameni caută tratament naturiste şi alimente cât mai bio, astfel că o alimentaţie bogată în produse procesate, prăjeli şi grăsimi nesaturate, un nivel ridicat de carbohidraţi pot să îţi afecteze atât starea de sănătate cât şi aspectul ponderal.

Încearcă să consumi proteină de calitate, aceasta va creşte nivelul de insulină pe o perioadă scurtă de timp, te va ajuta să pierzi din greutate, să menţii timp mai mare senzaţia de saţietate şi să normalizezi sensibilitatea la insulină.

O cană de ceai verde şi 20 de minute de mers pe jos vor avea efecte extrem de benefice asupra nivelului de insulină din organism.

Leptina, hormonul apetitului

Hormon produs de celulele grase ale organismului responsabil în acelaşi timp cu reducerea apetitului şi menţinerea senzaţiei de saţietate. Se află într-o strânsă legătură cu hipotalamusul şi va transmite semnale corecte către creier despre nivelul de grăsime ce trebuie stocată.

De obicei persoanele supraponderale au o valoare triplată a acestui hormon în organism, devenind în cele mai nefericite cazuri imuni la acţiunea acestui hormon. Pentru a contribui la controlul unui nivel optim de leptină în organism evită să consumi alimentele cue fecte inflamatorii şi anume cele bogate în zaharuri şi grăsimi.

Nu sări peste orele de somn, deoarece leptina şi apetitul sunt influenţate de calitatea somnului.

Află din ce cauză apare senzaţia de foame AICI

Grelina, hormonul foamei

Acest hormon semnalizează hipotalamusul când este ora mesei, astfel că după ce ai mâncat nivelul său va scădea. Un dezechilibru la nivelul acestui hormon poate să transmită semnale false de foame şi astfel să te confrunţi cu o foame permanentă.

De asemenea este indicat să elimini zaharurile din alimentaţie pentru a nu lăsa hormonii să funcţioneze corespunzător, iar consumul de proteine va reduce nivelul de grelină.

Cortizolul, hormonul stresului

1 2 jpg jpeg

Atunci când stresul atinge anumite cote în organism, cortizolul, hormon produs de glandele suprarenale, este eliberat în organism şi te poate determina să câştigi în greutate. Pentru a evita problemele de acest gen este indicat să ai un plan de dietă echilibrat, să asculţi muzică şi să faci tot felul de activităţi care să te relaxeze.

Atenţie însă, nivelul de cortizol poate creşte cu mult peste 70% în cazul în care nu dormi suficient.

Estrogenul, hormonul sexual feminin

Cel mai important hormon sexual femini, responsabil cu schimbările în timpul pubertăţii, în momentul în care îşi depăşeşte valorile sale normale predispune la acumularea de kilograme.

Cosnumă cât mai multe fibre pentru a te bucura de un tranzit corespunzător şi legume crucifere pentru a-l ţine în frâu.

Şi activităţile fizice contribuie esenţial la menţinerea activităţilor hormonale în parametri optimi.