Cum poţi scăpa de monturi

1 2 jpg jpeg

Monturile (ÔÇ×hallux valgusÔÇŁ) reprezint─â deplasarea degetului mare de la picior spre degetele vecine.

Cele mai afectate de aceast─â problem─â sunt femeile, pentru c─â, ├«n cazul lor, ligamentele sunt mai relaxate, ceea ce permite deformarea osului. ├Än jum─âtate din cazuri, monturile se transmit ÔÇ×├«n familieÔÇŁ.

Astfel, dac─â mama ta a avut monturi, exist─â o mare probabilitate ca ┼či tu s─â ai o astfel de problem─â. De asemenea, unele boli, precum poliartrita reumatoid─â (inflama┼úia articula┼úiilor), pot duce la deformarea osului de la picior. Monturile nu trec de la sine, dimpotriv─â, se pot agrava cu ├«naintarea ├«n v├órst─â.

Recuperarea este rapid─â

Singura cale de a ├«ndep─ârta monturile este cea chirurgical─â. Opera┼úia nu numai c─â red─â aspectul normal al piciorului, ci ├«nl─âtur─â ┼či durerea dat─â de aceast─â deformare. Una dintre cele mai moderne opera┼úii pentru monturi, care se realizeaz─â ┼či ├«n Rom├ónia, permite recuperarea rapid─â, exist├ónd un risc mai mic de reapari┼úie a acestora.

Anestezia este local─â, iar pacientul va putea s─â ├«┼či reia rapid activitatea obi┼čnuit─â, fiind nevoie de internare timp de 48 de ore, pentru prevenirea unor complica┼úii. Aceast─â nou─â opera┼úie se poate efectua ├«n cadrul unui spital privat din Rom├ónia, iar pre┼úul interven┼úiei variaz─â ├«ntre 1.500 ┼či 4.100 de lei, ├«n func┼úie de stadiul deforma┼úiei.

Operaţie neindicată celor cu varice

├Änainte de a face opera┼úia, trebuie efectuate mai ├«nt├ói unele analize. Opera┼úia este contraindicat─â persoanelor cu diabet, cu varice, cu arterit─â (inflama┼úie a unei artere) ┼či celor care au infec┼úii la picior.

Dacă suferi de boli de inimă, anunţă medicul, pentru evaluarea apariţiei unor posibile riscuri. La fumători există o probabilitate mai mare de apariţie a complicaţiilor după operaţie.

Atenţie la încălţăminte!

Dac─â ai monturi, alege ├«nc─âl┼ú─âminte care nu ├«┼úi provoac─â durere sau jen─â la mers ┼či evit─â ├«nc─âl┼ú─ârile str├ómte ┼či cu toc, care pot agrava deformarea degetului. Foarte probabil, medicul ├«┼úi va recomanda ca dup─â opera┼úie s─â por┼úi timp de c├óteva s─âpt─âm├óni pantofi speciali (terapeutici).

Leacurile b─âbe┼čti nu dau rezultate

Evită să aplici unele leacuri din popor pentru monturi. Dacă în alte situaţii tratamentele naturiste pot da rezultate foarte bune, în cazul monturilor, acestea nu îţi rezolvă problema.

Aplic├ónd pe monturi iod sau alte astfel de solu┼úii, pot ap─ârea irita┼úii, arsuri sau chiar infec┼úii. Nici varza, t─ât─âneasa, rostopasca, usturoiul sau cartofii cruzi nu te scap─â de monturi. Exist─â ┼či dispozitive pentru corectarea monturilor, ├«ns─â nici acestea nu sunt recomandate de medici, pentru c─â pot accelera evolu┼úia lor.

Pentru a calma durerea ┼či inflama┼úia la nivelul degetului mare, po┼úi lua analgezice sau po┼úi folosi perni┼úe din silicon sau talonete speciale, disponibile ├«n farmacii.