Cum poţi preveni cancerul de sân

1 2 jpg jpeg

Această afecţiune se manifestă, cu precădere, la femeile care au trecut pragul de 40 de ani, motiv pentru care examinarea anuală a sânilor este cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerului mamar.

Drept urmare, experţii în sănătate recomandă femeilor să înveţe să identifice simptomele acestui tip de cancer, mai ales că unele dintre ele sunt complet atipice.

,,Cancerul de s├ón este provocat de interac┼úiunea dintre gene, factori de ┼úin de mediul ├«nconjur─âtor ┼či de stilul de via┼ú─â'', consider─â Lester Barr, medic chirurg specializat ├«n cadrul Genesis Breast Cancer Prevention din Marea Britanie.

Iat─â, a┼čadar, ce schimb─âri ├«n ceea ce prive┼čte stilul de via┼ú─â po┼úi face pentru a diminua ┼čansele de apari┼úie ale cancerului mamar!

Fii activ─â!

Exper┼úii ├«n s─ân─âtate sus┼úin c─â activitatea fizic─â reduce riscul de cancer de s├ón la femei, ├«ntruc├ót sportul diminueaz─â num─ârul celulelor adipoase responsabile pentru eliberarea de hormoni, cum ar fi estrogenul ┼či testosteronul, celule care ,,├«ncurajeaz─â'' formarea tumorilor.

Astfel, femeile ar trebui să aibă cel puţin 30 de minute de activitate fizică moderată zilnic.

Al─âpteaz─â!

Femeile care ├«┼či al─âpteaz─â copiii cel pu┼úin pentru o perioad─â de un an ├«n timpul vie┼úii au ┼čanse mai mici de a fi diagnosticate cu cancer mamar dec├ót femeile care nu au al─âptat niciodat─â.

Potrivit Funda┼úiei Mondiale de Cercet─âri ├«n Cancer, femeile elimin─â ├«n timpul al─âpt─ârii celule ┼či hormoni ce s-ar putea transforma mai t├órziu ├«n tumori.

Mai puţin alcool!

Alcoolul b─âut ├«n mod regulat cre┼čte ┼čansele de apari┼úie a cancerului de s├ón, a┼ča c─â evit─â s─â bei zilnic ┼či limiteaz─â-te la maximum 2 pahare din c├ónd ├«n c├ónd.

Renunţă la turele de noapte!

Un studiu danez sus┼úine c─â femeile care lucreaz─â cel pu┼úin trei ture de noapte ├«ntr-o s─âpt─âm├ón─â, timp de mai mult de ┼čase ani, sunt de dou─â ori mai predispuse s─â dezvolte cancer mamar.

Ai grij─â la nivelul de colesterol!

Femeile care iau statine (medicamente care reduc nivelul de colesterol) pentru mai mult de un deceniu ├«┼či dubleaz─â riscul de a dezvolta carcinom ductal invaziv, adic─â cel mai comun tip de cancer la s├ón, Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Totu┼či, consult─â un medic ├«nainte de a renun┼úa la statine.

Evit─â chimicalele!

Renun┼ú─â la alimentele ┼či b─âuturile din conserve ┼či evit─â s─â ├«nc─âlze┼čti m├óncarea ├«n recipiente din plastic la cuptorul cu microunde, avertizeaz─â nutri┼úioni┼čtii. De asemenea, nu consuma carne g─âtit─â la temperaturi extreme (pe gr─âtar, prin frigere sau pr─âjire).

Expune-te din când în când la soare!

Expunerea la lumin─â natural─â este cea mai bun─â modalitate de a ├«nmagazina Vitamina D, nutrient care diminueaz─â riscul de cancer mamar, sus┼úin cercet─âtorii canadieni. Astfel, testele de laborator arat─â c─â celulele din s├ón se pot converti ├«n Vitamina D ┼či apoi ├«n hormoni cu propriet─â┼úi antitumorale.

Totu┼či, expunerea la soare se va face ├«ntr-o manier─â echilibrat─â, ├«ntre orele recomandate de medici.