Cum ne protejăm de radiaţiile mobilului

1 2 jpg jpeg

Telefonul mobil este o sursă de radiaţii, iar efectul acestora asupra sănătăţii depinde de cantitatea de unde emise, de durata de expunere şi de intensitatea câmpului electromagnetic. Undele emise de telefonul portabil duce la o uşoară creştere a temperaturii din ţesuturi, pe care corpul o elimină prin procesele normale de termoreglare.

Unele cercetări au subliniat că folosirea îndelungată a telefonului mobil poate produce dureri de cap, pierderi de memorie, insomnii, boli cardiovasculare, cancer cerebral, dereglări hormonale şi slăbirea sistemului imunitar. Totuşi, nu există dovezi suficient de clare privind efectele negative ale acestor radiaţii asupra corpului uman. Medicii au observat însă că persoanele care vorbesc mai mult de două ore pezi la mobil au mai des simptome precum dureri de cap, senzaţia de ameţeală şi greutate de concentrare. Medicii îi avertizează pe părinţi să nu îi lase pe copii să vorbească la telefonul mobil, în cazul celor mici rata de absorbţie a undelor electromagnetice fiind mai mare.

Semnal slab, risc mai mare

Atunci când semnalul este scăzut, undele electromagnetice sunt mai crescute. În această situaţie, telefonul emite la maximum, pentru a menţine semnalul cât mai bun. De aceea, este recomandabil să se evite conversaţiile telefonice în tren, în metrou, la munte sau oriunde semnalul este mai slab. Când totuşi convorbirea telefonică este urgentă în timpul călătoriilor, este bine ca aceasta să fie limitată. De asemenea, câmpul electromagnetic este mai puternic şi în spaţiile închise.

Telefonul nu trebuie ţinut aproape de corp

Ţinerea telefonului departe de ureche ajută la diminuarea efectului undelor electromagnetice asupra organismului. Mai ales atunci când se apelează un număr, este indicat ca mobilul să nu fie ţinut aproape de ureche, deoarece aparatul îşi măreşte puterea de a emite radiaţii în comparaţie cu cea din timpul conversaţiei. Aparatul trebuie apropiat uşor doar după ce s-a stabilit contactul cu persoana apelată.

De asemenea, telefonul nu trebuie ţinut la gât sau la curea, deoarece, chiar şi în absenţa convorbirii, aparatul se conectează la o reţea. Este indicat ca telefonul să fie ţinut într-o husă de piele, în geantă. În timpul nopţii, mobilul trebuie închis; în cazul în care este nevoie să rămână deschis, este indicat ca aparatul să nu fie ţinut în camera în care se doarme.

Căştile cu fir, de ajutor

Folosirea hands-free-ului cu fir expune vorbitorul la o intensitate mai scăzută a radiaţiilor, deoarece mobilulul este ţinut departe de cap. De asemenea, se reduce expunerea la radiaţii dacă vorbitorul dă telefonul pe speaker sau dacă scrie un mesaj în loc să vorbească la telefon.

Ce este SAR?

Înainte de a cumpăra un telefon mobil, este bine să se cunoască valoarea SAR a acestuia. În mod normal, telefoanele mobile ar trebui să aibă menţionat în cartea cu date tehnice ale aparatului valoarea SAR (Specific Absorption Rate), adică rata de absorbţie specifică. Aceasta măsoară cantitatea de radiaţii absorbită de organism în timpul utilizării telefonului mobil. Limita de siguranţă admisă în Uniunea Europeană este de 2 Waţi pe kilogram.