Cum ne pot îmbolnăvi animalele

1 2 jpg jpeg

Afecţiunile transmise de la animale la om se numesc zoonoze, acestea putând da complicaţii dacă nu sunt tratate. De la animale se pot contracta boli parazitare, bacteriene, micotice sau virale. Zoonozele pot fi transmise omului şi prin consumarea de produse animale contaminate. Pentru prevenirea îmbolnăvirii, sunt importante evitarea apropierii de animalele fără stăpân, tratarea animalului bolnav, deparazitarea periodică a acestuia şi mai ales respectarea regulilor de igienă.

Turbarea poate fi mortală

Rabia sau turbarea este una dintre cele mai grave boli transmise de animale. De obicei, este luată prin muşcătura câinelui infestat cu virusul rabic, însă şi vulpile, pisicile şi lupii pot fi focar de infecţie. Virusul rabic ajunge repede la creier, de aceea tratamentul trebuie instituit imediat după muşcătura animalului, pentru prevenirea complicaţiilor. Se administrează ser antirabic şi cinci doze de vaccin. În lipsa vaccinării, rabia este fatală. Tot de la câine se mai pot lua giardioză, boală care la om dă tulburări divestive şi oboseală accentuată şi echinococoză, afecţiune care atacă ficatul.

Câinele şi pisica pot transmite leptospiroză (manifestată prin febră, cefalee), tenie (care poate da mâncărime în zona anală, scaun cu sângerări), râie (care produce bubiţe mici şi roşii la coate sau la genunchi), toxocaroză (anunţată prin febră şi scădere în greutate) sau microsporidioză (simptomul ei este roşeaţa pe corp).

Toxoplasmoza, periculoasă în sarcină

Boală transmisă de pisici sau în urma consumului de carne infestată şi insuficient preparată termic, toxoplasmoza este foarte periculoasă pentru femeia însarcinată, deoarece produce avort spontan sau malformaţii grave la făt. Boala poate trece neobservată, manifestându-se sub forma unei răceli banale. Parazitul care produce boala, Toxoplasma gondii, este prezent atât în materiile fecale, dar poate fi găsit şi în blana pisicii.

Păsările pot transmite Salmonella

Şi păsările pot transmite infecţii, cum sunt cele cu bacterii precum Salmonella sau Klebsiella, care cauzează tulburări digestive. De la papagali, dar şi de la păsările de curte se poate contracta psitacoza, care, în cazul oamenilor, produce simptome asemănătoare gripei. De asemenea, bacteria Salmonella poate fi transmisă şi de broasca ţestoasă.