Cum îţi protejezi ochii când lucrezi la calculator

1 2 jpg jpeg

Tot mai multe persoane se confruntă cu sindromul de ochi uscat. Telefonul, tableta, laptopul, precum şi condiţiile de mediu sunt printre factorii care afectează vederea.

În timpul zilei este indicat să clipeşti de mai multe ori, pentru a menţine

umezi. La lumina slabă, aceştia fac eforturi de acomodare pentru a vedea mai bine şi mai clar. Astfel, ochii obosesc, devin iritaţi şi se înroşesc. În astfe de situaţii sunt recomandate picăturile homeopate.

Iritaţiile ochilor, precum şi senzaţia de nisip în ochi sunt probleme care apar frecvent la persoanele care petrec mult timp în faţa calculatorului.

De aceea, ca să nu oboseşti ochii, este bine să faci pauze la fiecare oră sau să porţi ochelari cu lentile speciale.

Este recomandat ca distanţa dintre ochi şi monitor să fie cuprinsă în intervalul 65-70 centimetri. De asemenea, este important să-ţi ajustezi înălţimea scaunului, astfel încât ochii să fie poziţionaţi cu 15 centimetri mai sus decât centrul monitorului.

Alimentele care conţin antioxidanţi şi carotenoide protejează ochii de lumina albastră şi alţi factori de stres. Astfel, legumele cu frunzele verzi, precum spanacul, varza şi salata sunt resurse importante de luteină şi zeaxantină. Luteina protejează macula de arsurile solare şi de lumina fosforescentă.

De asemenea, peştele este recomandat pentru tratarea degenerescenţei maculare şi pentru păstrarea sănătăţii ochiului. Poţi include în alimentaţie somon sau macrou – au un conţinut bogat de acizi omega 3. Specialiştii spun că persoanele care consumă peşte de 4-5 ori pe săptămână, reduc cu 50% riscul apariţiei cataractei sau a altor boli de ochi.

Pentru a preveni apariţia sau agravarea problemelor ochiului, este necesar un control oftalmologic periodic – o dată pe an dacă nu ai probleme oculare şi o dată la 6 luni dacă ai probleme.