Cum îţi dai seama de ce alergii suferi

1 2 jpg jpeg

Alergia este o reacţie anormală a organismului la una sau mai multe substanţe, inofensive în general pentru marea majoritate a oamenilor. Substanţele care provoacă reacţii alergice poartă denumirea de alergeni.

Cele mai comune surse pentru alergii sunt: polenul copacilor, ierburilor şi gramineelor, praful de casa, mucegaiurile, animalele, anumite alimente şi medicamente, precum şi înţepăturile de insecte.

Perioadele cu cel mai mare risc de a dezvolta alergii sunt primăvara şi vara în mod special, însă şi toamna poate fi un sezon nelipsit de factori alergogeni, mai ales că trecerea de la un anotimp la altul poate fi un factor ce influenţează sistemul imunitar. Iată, aşadar, cum îţi dai seama ce alergii ai şi simptomele specifice!

Alergiile afectează aproximativ 20% din populaţie, iar o parte din ele sunt transmise ereditar. Primele simptome ale alergiei pot apărea la orice vârstă, dar cei care sunt predispuşi la alergii vor dezvolta simptome înca din copilarie.

Reacţiile alergice manifestă simptome variate, iar cele mai frecvente dintre ele se produc la nivelul pielii, mucoaselor şi al căilor respiratorii. Iată câteva exemple:

-

- rinita alergică sau „febra fânului”, cu simptome precum mâncarime şi congestie nazală, strănut şi secreţii nazale apoase;

- plamâni - astm bronşic, cu simptome precum senzaţii de sufocare şi wheezing („şuierat”);

- ochi - conjunctivita, cu mâncărimi, roşeaţă şi lăcrimare;

- piele - eczeme (dermatite atopice), erupţie însoţită de mâncărimi la nivelul braţelor, picioarelor şi gâtului;

- dermatite de contact, leziuni caracteristice însoţite de mâncărimi care pot apărea în urma contactului direct cu substanţe provenite din produse cosmetice, bijuterii, îmbrăcăminte, precum şi prin contactul cu diverşi alergeni profesionali;

- urticarie - placarde de diferite mărimi, care provoacă mâncărime, şi apar pe piele, buze, în gură sau nas

- alergii la nivelul tractului digestiv, manifestându-se prin crampe stomacale, vărsături şi diaree.

Sursa principală care cauzează simptomele unei alergii poate fi o substanţă din afara casei, din încăperi sau chiar din mâncare. De aceea, este important să consulţi cu un medic care să-ţi cunoască istoricul personal şi familial, obiceiurile (inclusiv momentul în care s-a declanşat/accentuat alergia precum şi locul în care te aflai când au apărut simptomele).

Dacă antecedentele tale sugerează posibile cauze ale alergiei, pot fi efectuate teste cutanate sau teste serologice pentru a identifica şi confirma una sau mai multe substanţe cauzatoare.

Testele cutanate se efectuează prin administrarea unui extract ce conţine o cantitate redusă din alergenul suspectat. Dacă esti alergic, în câteva minute apare o papulă (umflatură) asemenea unei înţepături de ţânţar.

Testele serologice, care acum se realizează şi în Romania, se efectuează în laborator şi e nevoie doar de o singură probă de sânge din care se pot determina cantitativ, cu precizie, anticorpii IgE specifici unui anumit alergen. Aceeaşi probă de sânge poate fi folosită pentru a testa şi alţi alergeni suspectaţi.