Cum îţi dai seama că suferi de diabet

1 2 jpg jpeg

Această afecţiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică''. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicaţii majore precum afecţiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.

Iată cum îţi dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!

Cum îţi dai seama că suferi de diabet - urinare frecventă

Urinarea frecventă sau în cantităţi mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului - acesta este modul prin care corpul ,,scapă'' de excesul de zahăr.

Cum îţi dai seama că suferi de diabet - sete persistentă

Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.

Cum îţi dai seama că suferi de diabet - apetit crescut

├Än cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia ├«n func┼úie de momentul zilei; c├ónd nivelul glicemiei este sc─âzut, apare ┼či senza┼úia intens─â de foame.

Cum îţi dai seama că suferi de diabet - gura uscată

Senza┼úia apare ca urmare a urin─ârii excesive ┼či a deshidrat─ârii organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.

Cum îţi dai seama că suferi de diabet - fluctuaţii ale greutăţii

Pierderea ├«n greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci c├ónd celulele organismului sunt private de glucoza din s├ónge, corpul reac┼úioneaz─â ca ┼či cum ar fi ├«nfometat ┼či ├«ncepe s─â consume din rezervele de proteine pentru a-┼či conserva nivelul de energie.

Cum îţi dai seama că suferi de diabet - lipsă de energie

Oboseala cronic─â ┼či lipsa de energie apar ca urmare a ├«ncerc─ârii organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.

Cum ├«┼úi dai seama c─â suferi de diabet - vedere ├«nce┼úo┼čat─â

Mul┼úi dintre pacien┼úii cu diabet dezvolt─â ├«n timp manifest─âri oculare, dintre care retinopatia diabetic─â este cea mai important─â. Diabetul determin─â afect─âri ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o component─â a ochiului situat─â ├«n partea posterioar─â a acestuia, care are rol de a capta imaginile ┼či de a trimite informa┼úiile la creier).

Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariţia retinopatiei prin menţinerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.

Cum ├«┼úi dai seama c─â suferi de diabet - r─ânile ┼či zg├órieturile care se vindec─â mai greu

Reprezint─â un indiciu clasic ├«n ceea ce prive┼čte prezen┼úa diabetului ┼či asta pentru c─â boala sl─âbe┼čte vasele de s├ónge, f─âc├ónd mai greu transportul lui c─âtre ran─â, implicit ├«ngreunarea procesul de vindecare a r─ânii.

Cum îţi dai seama că suferi de diabet - risc crescut de infecţii

Organismul este mult mai vulnerabil ├«n fa┼úa infec┼úiilor ┼či a microbilor atunci c├ónd diabetul este netratat.