Cum îţi afectează singurătatea starea de sănătate

1 2 jpg jpeg

Cu condi┼úia, ├«ns─â, ca izolarea s─â nu devin─â un obicei. De ce? Studii recente arat─â c─â s─ân─âtatea persoanelor care obi┼čnuiesc s─â petreac─â foarte mult timp singure ar putea avea de suferit. Iat─â cum!

Ri┼čti s─â te ├«ngra┼či

Cercet─âtorii de la Queensland University of Technology au confirmat faptul c─â persoanele care tr─âiesc singure sunt mai susceptibile de a avea diete nes─ân─âtoase spre deosebire de cele care locuiesc ├«mpreun─â cu altcineva. Astfel, persoanele singure obi┼čnuiesc s─â ├«nlocuiasc─â cina cu un bol de cereale cu ciocolat─â, s─â consume mai des pizza sau s─â m─ân├ónce ├«n picioare, ├«n fa┼úa frigiderului, motiv pentru care exist─â riscul de ├«ngr─â┼čare.

Te ├«mboln─âve┼čti mai des

Singur─âtatea poate fi destul de nociv─â pentru s─ân─âtate, se arat─â ├«ntr-un studiu publicat ├«n Proceedings of the National Academy of Sciences. Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au constatat c─â sentimentul de singur─âtate/izolare (ideea de a te sim┼úi singur, chiar dac─â nu e┼čti) ar putea cre┼čte riscul de deces prematur cu 14%, deoarece sistemul imunitar este mult mai sl─âbit.

Contul t─âu bancar ar putea avea de suferit

Terapia prin cump─âr─âturi poate func┼úiona, ├«ns─â acest lucru este mai dificil. Potrivit unui studiu publicat ├«n Journal of Consumer Research, oamenii singuri ├«┼či concentreaz─â mai mult aten┼úia pe obiecte materiale, adic─â pe achizi┼úionarea de noi lucruri, cu scopul de a se sim┼úi mai ferici┼úi.

Totu┼či, dac─â obi┼čnuie┼čti s─â cheltui banii pe lucruri pentru a atrage aten┼úia oamenilor din jurul t─âu, acest obicei trebuie s─â ├«nceteze. Explica┼úia? Atunci c├ónd obiectul achizi┼úionat nu atrage aten┼úia pozitiv─â la care sperai, este foarte posibil s─â te sim┼úi mai r─âu ca ├«nainte, aten┼úioneaz─â cercet─âtorii.

Probleme de memorie ┼či risc de demen┼ú─â

Persoanele care au pe cineva al─âturi, fie c─â e vorba de so┼ú/so┼úie, cei mai buni prieteni, colegi de apartament etc., sunt mult mai implicate ├«n via┼úa de zi cu zi ┼či sunt mai motivate, astfel c─â activitatea neuronilor este ┼či ea stimulat─â. ├Än schimb, persoanele singure au un risc mai crescut de a dezvolta probleme de memorie, odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, sus┼úin studiile. Totodat─â, persoanele care tr─âiesc singure au un risc cu p├ón─â la 80% mai ridicat s─â dezvolte demen┼ú─â, ├«n timp ce oamenii care se simt singuri risc─â s─â dezvolte probleme cognitive.