Cum îţi afectează sănătatea aerul condiţionat folosit incorect

1 2 jpg jpeg

A┼ča ├«l folose┼čti corect!

Temperatura la care reglăm aparatului trebuie să fie cuprinsă între 22-25˚C. Încăperile nu trebuie răcite mai mult, pentru a se evita expunerea organismului la variaţii mari de temperatură, care pot duce la stop-cardiorespirator, în special în cazul persoanelor cardiace.

De asemenea, ├«n cazul c─âl─âtoriilor cu ma┼čina se recomand─â ca aerul condi┼úionat s─â fie direc┼úionat c─âtre picioare, ┼či nu c─âtre cap. Mai mult, intensitatea lui trebuie redus─â cu 15 minute ├«nainte de a cobor├« din ma┼čin─â, pentru a preveni un eventual ┼čoc termic.

Evitarea unor eventuale probleme de s─ân─âtate ├«ncepe cu locul unde este amplasat aparatul de aer condi┼úionat. Astfel, fluxul de aer nu trebuie ├«ndreptat direct spre locurile cele mai utilizate din ├«nc─âpere, pentru c─â ├«n timp se pot declan┼ča unele afec┼úiuni, precum nevralgiile, durerile la ceaf─â ┼či torticolisul (amor┼úeli la nivelul bra┼úelor sau al degetelor).

Este de preferat ca distan┼úa dintre fluxul de aer ┼či o persoan─â s─â fie de cel pu┼úin 6 metri, iar ├«n cazul copiilor este interzis─â instalarea aparatului de aer condi┼úionat ├«n camera lor.

În general, este de preferat ca aparatul să fie amplasat pe hol sau într-un spaţiu mai puţin circulat, iar răcirea locuinţei să aibă loc indirect. Pentru a împiedica acumularea de virusuri, bacterii sau substanţe alergene, filtrele de aer condiţionat trebuie curăţate de două ori pe an.

Favorizează apariţia conjunctivitei

Unele aparate de aer condi┼úionat nu sunt dotate ┼či cu umidificator ┼či din acest motiv usuc─â aerul din ├«nc─âpere. Primii care au de suferit sunt ochii, deoarece aerul uscat provoac─â adesea afec┼úiuni oculare, mai ales la persoanele care poart─â lentile de contact sau ochelari. Cele mai frecvente sunt conjunctivitele sau sindromul ochiului uscat, ├«n acest caz fiind necesare lacrimile artificiale.

Cite┼čte ┼či: R─âcore┼čte-te f─âr─â aer condi┼úionat!

Este factor de declan┼čare a alergiilor

Aerul expulzat prin aparatele de aer condi┼úionat este unul recirculat de sistemele de ventila┼úie ┼či din acest motiv are tendin┼úa de a concentra o cantitate mai mare de alergeni: polen, spori de mucegai sau acarieni, ceea ce predispune la apari┼úia sau agravarea alergiilor. Tot ├«n urma expunerii la aer condi┼úionat se poate instala sindromul Raynaud (sindromul m├óinilor ┼či picioarelor reci).

Sfat

Nu lăsa deschis aerul condiţionat în timpul nopţii!

Poate provoca boli respiratorii

├Än interiorul aparatului se pot acumula microorganisme periculoase pentru s─ân─âtate (bacterii, virusuri, ciuperci), care predispun organismul la afec┼úiuni precum otite, rinite, sinuzite sau bron┼čite. Pericolul este cu at├ót mai mare cu c├ót ai deja aceste afec┼úiuni, care, ├«n urma utiliz─ârii ├«n exces a aerului condi┼úionat, se pot croniciza.

De asemenea, trecerea brusc─â ┼či succesiv─â de la aerul cald la cel rece ┼či viceversa duce la apari┼úia infec┼úiilor respiratorii, ├«n special la nivelul amigdalelor.

Aten┼úie ┼či la infec┼úiile cu bacteriile din grupul Legionella, care pot fi ├«nt├ólnite ┼či ├«n filtrele de aer condi┼úionat. Acestea pot cauza o infec┼úie pulmonar─â grav─â (legioneloza), deosebit de periculoas─â ├«n special pentru persoanele de v├órsta a treia sau pentru cele care au imunitatea sc─âzut─â.