Cum îngrijim implantul dentar pentru a rezista mai mult

1 2 jpg jpeg

Aici intervine interesul ┼či grij─â purt─âtorului, deoarece singura modalitate de a oferi implanturilor o durat─â lung─â de via┼ú─â este un program corect de ├«ntre┼úinere.

ÔÇ×Implanturile au nevoie de o ├«ngrijire minu┼úioas─â zilnic─â, ├«ngrijire ce este asem─ân─âtoare ├«n totalitate din┼úilor naturali. Chiar dac─â implanturile dentare nu sunt afectate de procese carioase, fiind realizate din titan sau alt material biocompatibil, ┼úesuturile periimplantare sunt mai vulnerabile la invazia microbian─â dec├ót cele ale din┼úilor naturali. Practic, plac─â bacteriana se acumuleaz─â ├«n jurul implantului dentar c─â ├«n jurul dintelui natural, cauz├ónd inflama┼úii ┼či infec┼úii la nivelul gingiei ┼či a osului. Pentru a evita complica┼úiile unor astfel de situa┼úii este nevoie de un consult periodic, de o ┼čedin┼ú─â de profilaxie de 3 ori pe an ┼či de un program zilnic de igiena oral─âÔÇŁ, explica dr. Andra Custur─â, medic stomatolog la clinica Andra Smile. Controlul periodic Primul control de rutin─â se realizeaz─â la 30 de zile de la inser┼úia lucr─ârii protetice pentru a evalua starea gingiei ┼či a implantului.

Urm─âtoarele controalele periodice se stabilesc ├«n func┼úie de cazul fiec─ârui pacient ┼či difer─â de la 4 la 6 luni c├ónd se vor verifica cantitatea de plac─â bacteriana depus─â, aspectul ┼úesuturilor periimplantare ┼či a lucr─ârii protetice pe implanturi, ocluzia, stabilitatea protezei dentare, a bontului protetic ┼či a implantului dentar precum ┼či starea de s─ân─âtate general─â a pacientului.

Aceasta ar trebui realizat─â de 3 ori pe an, mai des dec├ót ├«n cazul unei persoane f─âr─â implanturi. Respectarea acestor ┼čedin┼úe salveaz─â timp, efort ┼či mai ales costuri financiare suplimentare prin evitarea reinterven┼úiilor complicate. Periajul profesional, detartrajul ┼či fluorizarea elimina depozitele de tartru din zona subgingivala. La acestea se ad─âug─â procedura de Air-Flow care cur─â┼ú─â ├«n profunzime lucr─ârile dentare.

Igiena oral─â zilnic─â

ÔÇ×Acest aspect este de fapt cel mai important dintre toate, iar noii din┼úi trebuie ├«ntre┼úinu┼úi la fel ca ┼či cei natural, deoarece starea de igien─â influen┼úeaz─â ├«n mod direct s─ân─âtatea lor ┼či a ┼úesuturilor din vecin─âtate. ├Än acest sens folosirea periu┼úei dentare ┼či a celei interdentare, a atei dentare, a du┼čului bucal ┼či a apei de gur─â sunt esen┼úiale ├«n men┼úinerea igienei orale s─ân─âtoaseÔÇŁ, ad─âug─â dr. Andra Custur─â.

Folosi┼úi o periu┼ú─â cu perii medii ┼či o past─â de din┼úi cu particule slab abrasive, cu con┼úinut de substan┼úe antitartru ┼či antiplaca. Perierea se face vertical la fel ca la din┼úii naturali.

În cazul în care utilizaţi o periuţă dentară electrică, periajul se va face cu mare grijă, pentru a nu răni gingia (citiţi instrucţiunile periuţei electrice). Pentru periaj puteţi folosi orice pastă de dinţi însă, nu este recomandată pasta de dinţi abraziva care ar putea zgâria implanturile.

Periu┼úa interdentara se folose┼čte f─âr─â pasta de din┼úi ┼či va ajuta s─â cur─â┼úa┼úi zonele greu accesibile dintre implant ┼či ceilal┼úi din┼úi sau suprafa┼úa de sub corpul de punte (├«n cazul unei pun┼úi dentare).

A┼úa dentar─â se folose┼čte obligatoriu sear─â ├«nainte de periajul dentar. Se recomand─â a┼úa dentar─â super floss pentru lucr─ârile protetice ┼či ├«n situa┼úiile ├«n care exist─â un spa┼úiu mai mare ├«ntre implaturi sau implanturi ┼či din┼úi naturali.

Nu ├«n ultimul r├ónd du┼čul bucal ┼či apa de gur─â de dou─â ori pe s─âpt─âm├ón─â contribuie c─â metoda auxiliar─â de ├«ngrijire a implanturilor. Du┼čul bucal ├«ndep─ârteaz─â resturile alimentare din spa┼úiile subgingivale proxime implanturilor dentare sau de sub pun┼úi. Folosirea apei de gur─â antibacteriene ┼či cur─â┼úarea u┼čoar─â a limbii cu periu┼úa de din┼úi sunt indicate pentru o respira┼úie c├ót mai proasp─ât─â.

Utilizarea apei de gur─â se face ├«n completarea periajului dentar ┼či a cur─â┼úirii cu a┼úa dentar─â ┼či nu ├«nlocuie┼čte aceste proceduri de igien─â. Apa de gur─â va ajuta s─â v─â re├«mprosp─âta┼úi respira┼úia ┼či s─â ├«ndep─ârta┼úi resturile alimentare ┼či bacteriile din zonele greu accesibile periajului ┼či atei dentare.

├Än luna aprilie ┼či mai la cabinetul stomatologic Andra Smile pute┼úi beneficia de o consulta┼úie gratuit la medicul implantolog.