Cum afecteaz─â s─ân─âtatea abuzul de alcool

1 2 jpg jpeg

Atunci c├ónd alcoolul este consumat ocazional ┼či ├«n cantit─â┼úi reduse, corpul g─âse┼čte relativ u┼čor resursele necesare pentru a contracara daunele produse de acesta. Alcoolul devine ├«ns─â o problem─â pentru s─ân─âtate c├ónd se consum─â zilnic, ├«n acest caz ap─âr├ónd dependen┼úa, resim┼úit─â at├ót fizic, c├ót ┼či psihic. Toate organele sunt afectate de excesul alcool pe perioade lungi, care cre┼čte semnificativ ┼či riscul de apari┼úie a cancerului, mai ales ├«n zona bucal─â ┼či faringian─â.

Duce la ciroz─â

Odat─â trecut ├«n fluxul sanguin, alcoolul ajunge la ficat, la rinichi, la splin─â ┼či la creier. Printre cele mai afectate organe este ficatul, locul unde se metabolizeaz─â alcoolul. Consumul frecvent de alcool duce la ├«nc─ârcarea cu gr─âsime a celulelor hepatice, iar ┼úesuturile lezate de la nivelul acestui organ nu se mai pot reface.

Pe fondul malnutriţiei, apare ficatul gras alcoolic (steatoza hepatică), iar abuzul de alcool pe o perioadă de 10-15 ani are ca efect apariţia cirozei hepatice. Renunţarea la alcool este mai mult decât necesară în această afecţiune, complicaţiile precum varicele esofagiene cu hemoragie putând fi fatale.

Persoanele alcoolice se confrunt─â cu o serie de caren┼úe. Astfel, alcoolul s─âr─âce┼čte organismul de vitamine ┼či de minerale, c─ârora le poate reduce ┼či absorb┼úia. De asemenea, consumul excesiv de alcool este cauza celor mai multe pancreatite cronice (inflama┼úie a pancreasului).

Afectează vasele de sânge

Exist─â convingerea popular─â c─â un p─âh─ârel-dou─â ne ÔÇ×┼úin de caldÔÇŁ iarna. Este adev─ârat c─â alcoolul poate da ini┼úial o senza┼úie de c─âldur─â, duc├ónd la dilatarea vaselor periferice.

Totu┼či, prin intensificarea circula┼úiei periferice cresc ┼či pierderile de c─âldur─â. ├Än plus, ├«n cazul consumului frecvent de alcool, dilatarea vaselor arteriale este urmat─â de vasoconstric┼úie ┼či de cre┼čterea tensiunii arteriale. Inima este, de asemenea, afectat─â, estim├óndu-se c─â alcoolul este responsabil de 30 la sut─â din cazurile de cardiomiopatie dilatativ─â, afec┼úiune ├«n cadrul c─âreia se produce sl─âbirea mu┼čchiului inimii, complica┼úie ce poate duce la insuficien┼ú─â cardiac─â.

D─âuneaz─â creierului

Abuzul de alcool produce leziuni cerebrale ireversibile, epilepsie ┼či deteriorarea nervilor periferici. Sunt afecta┼úi centrii care coordoneaz─â percep┼úia, echilibrul, g├óndirea ┼či vorbirea, intoxica┼úia alcoolic─â perturb├ónd func┼úiile pe care creierul le dirijeaz─â. La b─âutorii de curs─â lung─â, pot ap─ârea ┼či unele tulbur─âri psihice induse de consumul de alcool.

rintre acestea, psihoza Korskov (manifestat─â prin tulbur─âri de dispozi┼úie, amnezie), encefalopatie Wernicke-Gayet (cu simptome precum insomnii, confuzii) ┼či demen┼úe alcoolice, ├«nt├ólnite mai ales ├«n faza final─â a alcoolismului cronic.